După 200 de ani, zimbrii vor trăi din nou în sălbăticie în Carpaţii Meridionali, graţie unui proiect spectaculos

Zimbrii care vor fi aduşi la Armeniş provin din Suedia, Germania, Italia, Belgia, Elveţia şi România (rezervaţia de la Haţeg). Câteva dintre rezervaţiile din care provin zimbrii au donat exemplarele şi chiar au plătit costurile de transport până în România. Dintre zimbrii care vor sosi la Armeniş pe 17 mai, trei îşi vor continua călătoria până la Vânători Neamţ, fiind donaţi parcului natural pentru programul propriu de repopulare cu zimbri.

Loteria Olandei, Loteria suedeză şi Liberty Wildlife Fund sunt sponsorii din spatele acestei acţiuni.

Creşterea numărului zimbrilor e importantă nu doar pentru supravieţuirea speciei, ci pentru întregul ecosistem şi pentru conservarea biodiversităţii, mai arată WWF România. Ecosistemele au nevoie de procese naturale precum păscutul, pe care animalele domestice nu îl acoperă suficient, din cauza scăderii numărului lor, înregistrate în ultimii ani. În plus, comunităţile locale au de câştigat, prin faptul că zimbrii atrag dezvoltarea sectorului turistic.

Zimbrul sau bizonul European este o specie simbol şi esenţială pentru ecosistemele de pe continent. Ultima redută a zimbrilor a fost în Carpaţi, înainte să dispară definitiv, în 1790. România este una dintre cele nouă ţări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia şi Germania.

În lume trăiesc 5.046 zimbri, dar numai 3.403 sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate. Zimbrul este astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru.

 În România, zimbrul a fost reintrodus în 1958, prin aducerea unei perechi din Polonia la Haţeg. În prezent rezervaţia de zimbri de la Haţeg numără 12 exemplare. Cea mai mare rezervaţie de zimbri din ţară este la Bucşani, în judeţul Dâmboviţa, unde trăiesc 49 de exemplare. La Neamţ, în Rezervaţia „Dragoş-Vodă” sunt 33 de zimbri, iar în Parcul Natural Vânători au fost eliberate 11 exemplare, în perioada 2012 – 2013, care sunt monitorizate şi în rândul cărora a şi avut loc prima fătare în libertate. Aceste rezervaţii de zimbri sunt în administrarea Romsilva.

La Vama Buzăului, în judeţul Braşov, a fost înfiinţată o rezervaţie în 2008, unde anul trecut erau peste 20 de zimbri. Aceasta este însă administrată de autorităţile locale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata