După Richard al III-lea, arheologii britanici îl caută pe Harold al II-lea

Echipa de cercetători britanici care a contribuit în 2012 la descoperirea rămășițelor lui Richard al III-lea a început să caute osemintele lui Harold al II-lea, care se presupune că a fost înmormântat la abația Waltham, în nordul Londrei.

Harold Godwinson, ultimul rege anglo-saxon al Angliei, ar fi fost ucis de o săgeată în ochi, în celebra bătălie de la Hastings din 14 octombrie 1066, amintește miercuri AFP.

Compania Stratascan a anunțat că a terminat marți sondarea solului abației, la exact 948 de ani de la lupta câștigată de Wilhelm Cuceritorul, și că rezultatele vor fi făcute cunoscute ‘în două săptămâni’. English Heritage, comisia națională pentru edificii și monumente istorice, și-a dat acordul pentru săpături. Mai mulți experți sunt de părere însă că nu se va ajunge la niciun rezultat fiindcă situl a evoluat mult în aproape o mie de ani. Alții pun la îndoială faptul că Harold al II-lea ar fi fost îngropat în acel loc și chiar moartea lui la Hastings. Istoricul amator Peter Burke menționează astfel un document din secolul al XII-lea, în care se arată că regele a supraviețuit bătăliei și că a trăit ca pustnic patru decenii.

Osemintele lui Richard al III-lea au fost descoperite la Leicester (centrul Angliei), în septembrie 2012, cu ocazia construcției unei parcări, amintește AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata