Duşa: Când intri într-o casă ţărănească, îţi aminteşti că valorile folclorului românesc sunt deosebite

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat sâmbătă, 19 iulie, la Răstolița, după ce a vizitat casele alegorice amenajate cu ocazia celei de-a X-a ediții a Festivalului Văii Mureșului, că românii și maghiarii au știut întotdeauna să-și pună în valoare moștenirea culturală și că atunci când vizitează o casă tradițională își amintește că valorile folclorului românesc sunt deosebite.

‘Îmi face plăcere să mă aflu la Festivalul Văii Mureșului, știți că eu sunt localnic și mă bucur că am reușit să ajung, deși am avut activități destul de complicate în ultimele zile (…) Este a zecea ediție, dacă nu mă înșel, și practic la început a fost greu, dar de la an la an este tot mai bine organizat festivalul și aș dori să le urez celor care sunt prezenți în aceste zile la festival, să le urez să petreacă frumos și sper că ceea ce au făcut primarii pentru acest festival să fie în beneficiul și interesul celor de pe Valea Mureșului. Sigur, când intri într-o casă țărănească și vezi exponatele din aceste case, te reîntorci la obârșie și-ți aduci aminte că valorile folclorului românesc sunt deosebite și că românii, dar și maghiarii de pe aceste meleaguri au fost întotdeauna oameni care au știut să-și pună în valoare ceea ce au învățat de la moși-strămoși’, a arătat Mircea Dușa.

Ministrul a arătat că este extrem de bucuros să participe la Festivalul Văii Mureșului și a remarcat faptul că fiecare dintre casele comunităților de pe Valea Mureșului Superior se remarcă prin elemente folclorice specifice, tot mai bogate an de an.

‘Dar mă bucur că sunt alături de românii și de maghiarii de pe Valea Mureșului, de la Toplița până la Reghin, și mă bucur că an de an primarii și organizatorii fac eforturi ca fiecare casă a fiecărei localități să arate foarte bine și se îmbogățesc în fiecare an cu elemente ale folclorului românesc din această zonă, dar și cu elemente ale etniei conlocuitoare, mai ales a maghiarilor, dar și ale altor etnii care conviețuiesc în bună pe aici, pe Valea Mureșului’, a arătat Mircea Dușa.

Ministrul Apărării Naționale a fost însoțit în vizitarea caselor alegorice de către subprefectul județului Mureș, Liviu Vasile Oprea, de liderul PSD Mureș, deputatul Vasile Gliga, precum și de primarii localităților din zonă, având program paralel cu cel al liderului PNL, Klaus Iohannis, care s-a aflat la festival alături de președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre, liderul PNL Mureș.

Întrebat cum comentează faptul că gazda evenimentului, președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, nu l-a salutat, Mircea Dușa a spus că el a venit să participe la festival, nu să își facă campanie electorală. ‘Probabil că unii vor să facă campanie electorală. Dar eu cred că este un festival, un festival al cetățenilor de pe această vale și eu am venit de fapt să mă simt bine cu cetățenii și cu românii și cu maghiarii de pe Valea Mureșului și nu să fac campanie electorală’, a spus Mircea Dușa.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și liderul PNL, Klaus Iohannis, s-au întâlnit doar pe scenă, la festivitatea de deschidere a celei de-a X-a ediții a Festivalului Văii Mureșului.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Mureș, Instituția Prefectului — Județul Mureș și de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ‘Valea Mureșului’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata