Eclipse de Soare vizibile din România

Prima eclipsă a anului 2015 are loc vineri, 20 martie și este observabilă și de pe teritoriul României. Este o eclipsă totală de Soare vizibilă de la Polul Nord și parțial observabilă din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, potrivit site-ului www. astro-info.ro.

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece prin umbra Pământului și acoperă parțial sau total discul solar. Eclipsele totale de Soare sunt foarte rare, putând fi observate, în același loc de pe suprafața Pământului, o dată la 200-300 de ani. Încă din antichitate babilonienii au învățat cum să calculeze producerea eclipselor, iar învățatul grec Thales din Milet a reușit să prevadă eclipsa de Soare produsă în anul 585 î.Hr., în Asia Mică. S-a observat că aceste fenomene se repetă la un interval de aproximativ 18 ani, 11 zile și 7 ore.

Pentru România, fenomenul reprezintă principala eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră până în anul 2020 și eclipsa cu cea mai mare magnitudine până în anul 2027.

În țara noastră, această eclipsă parțială de Soare debutează la ora 10:40 în vestul țării, la ora 10:56 fiind în desfășurare în întreaga țară la altitudinea de aproximativ 40 de grade. Maximul eclipsei se produce în jurul orei 11:55, iar fenomenul se încheie la ora 13:05, având o durată medie de două ore și 20 de minute.

În București, începe la ora 10:48, are maximul la 11:55 și se termină la ora 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%, potrivit cercetătorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a discului solar va fi cuprins între 40 și 55%.

Pentru urmărirea eclipsei de Soare, medicii recomandă utilizarea ochelarilor de protecție, întrucât există riscul orbirii din cauza luminii puternice.

Următoarea eclipsă parțială de Soare vizibilă din România se va produce peste cinci ani, la 21 iunie 2020.

Alte eclipse de Soare, de dată mai recentă au avut loc la 4 ianuarie 2011 și la 29 martie 2006. Durata acesteia din urmă a fost de două ore și 25 de minute pentru București. Acoperirea maximă a Soarelui a fost de 80% în sud-estul țării și de 65% în vestul României.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata