Economia gri în România poate fi redusă cu 14 miliarde euro în următorii şapte ani

Economia gri în România poate fi redusă cu până la 9,9% cumulat în următorii șapte ani, reprezentând aproximativ 14 miliarde euro, dacă vor fi implementate gradual o serie de măsuri adoptate cu succes în alte țări, arată un studiu realizat de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers, prezentat miercuri la Palatul Victoria.

‘Făcând o analiză riguroasă a măsurilor aplicate în UE și în lume am identificat atât elementele cheie ale implementărilor de succes cât și impactul acestora în economie. Pe baza acestor analize și ținând cont și de specificul situației României, am selectat un set de măsuri adoptate cu succes în alte țări, care printr-o implementare graduală pe parcursul a 5 ani (având în vedere interdependențele dintre ele și gradul de maturitate a economiei) pot genera o reducere a ponderii economiei gri cu până la 9,9% cumulat în următorii 7 ani, reprezentând aproximativ 14 miliarde euro’, menționează studiul PwC.

Printre măsurile recomandate de PwC figurează limitarea încasărilor zilnice de numerar și a plafonului de casă pentru operațiunile de încasări atât de la persoane fizice cât și de la cele juridice, organizarea de loterii fiscale în care cei care trimit un număr minim de bonuri fiscale pot primi premii pe baza unor extrageri aleatorii, obligativitatea utilizării de către toți comercianții a unor case de marcat conectate on-line la sistemele autorităților fiscale (în paralel cu disponibilitatea de POS-uri pentru client), raportarea către autoritățile fiscale a plăților electronice de către procesatori astfel încât să poată fi folosite în cadrul inspecțiilor fiscale, întărind astfel capacitatea de control a acestora.

PwC subliniază că succesul acestor măsuri depinde de modul de implementare, experiența altor țări arătând importanța detaliilor.

Astfel, autoritățile fiscale trebuie să întărească disciplina fiscală prin impunerea unor sancțiuni și penalități substanțiale care să descurajeze inițiativele de eludare a legislației în vigoare și să maximizeze nivelul de conformare al contribuabililor.

De asemenea, parametrii cheie ai măsurilor implementate pot face diferența între succes și eșec. De exemplu, plafonul plăților în numerar trebuie aliniat cu puterea de cumpărare, analiza altor implementări indicând rezultate foarte bune în cazul în care acesta nu a depășit 20% din venitul mediu anual per capita. Un alt exemplu, de această dată legat de loteriile fiscale, este legat de numărul și atractivitatea premiilor, frecvența cu care se organizează extragerile, precum și de ușurința cu care se pot transmite bonurile fiscale pentru a fi incluse în loterie.

În ultimii 5 ani, ponderea numerarului în circulație în România a fost de peste 60% din PIB, de 6 ori mai mare față de nivelul înregistrat de țările din zona euro, a declarat Bogdan Belciu, partener PwC. În schimb, ponderea plăților cu cardul în România este de doar 4,4% din PIB, de peste 3 ori mai mică decât media UE și de peste 4 ori mai mică decât media țărilor din vestul Europei.

În același timp, România are una dintre cele mai mari economii gri din UE — 28,4% din PIB, față de 18,8% media UE și 24,4% media CEE (România fiind de fapt depășită în UE doar de Bulgaria). Analizele statistice indică un grad mare de corelare între numărul mic al tranzacțiilor electronice și dimensiunea economiei gri.

‘Deși există mulți factori care influențează nivelul economiei gri (nivelul cotelor de impozitare, capacitatea de administrare și control etc.), plățile în numerar reprezintă un foarte important element favorizant al acesteia întrucât atât vânzările, cât și remunerația forței de muncă făcute cu plata cash sunt mult mai greu de urmărit și monitorizat. Acest lucru este demonstrat și de faptul că, în România, economia gri este prezentă în special în industriile în care predomină plățile în numerar și munca la negru. De aceea, numeroase state din UE au implementat măsuri de încurajare a plăților electronice și de fiscalizare a tranzacțiilor; constatăm că reducerea semnificativă a economiei gri s-a realizat în statele care au implementat pachete de măsuri în detrimentul unor măsuri individuale’, se mai spune în studiul menționat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata