Edward Snowden consideră practicile de tortură ale CIA drept ”crime de neiertat”

Fostul consultant american Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea sistemului de supraveghere al SUA și care este în prezent refugiat în Rusia, a calificat miercuri drept ”crime de neiertat” practicile de tortură ale Agenției Centrale de Informații (CIA) dezvăluite într-un raport al Senatului SUA difuzat marți, relatează AFP.

”Lucrurile pe care noi le-am făcut sunt crime de neiertat”, a declarat fostul consultant al Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA, al cărui mesaj a fost transmis public, printr-o legătură video, în Franța, la invitația organizației Amnesty International.

Potrivit concluziilor raportului Senatului SUA, CIA a supus zeci de deținuți suspectați de legături cu Al-Qaida unor interogatorii violente, dar ineficiente, după atentatele din 11 septembrie 2001, mințind totodată opinia publică.

”Ancheta Senatului este extraordinară. Nu pot să mă abțin să fiu profund întristat și foarte furios în legătură cu ceea ce am citit. Este o pată de neșters pentru guvernul american”, a adăugat Snowden.

Edward Snowden, care se află la Moscova, unde a obținut vara trecută drept de rezidență pentru trei ani, a cerut ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției. Ministerul american de Justiție a indicat însă că dosarul va rămâne închis, din lipsă de probe suficiente.

Snowden a făcut apel, de asemenea, ”de a nu se accepta eficiența ca justificare a activităților criminale”. ”Toate aceste operațiuni secrete nu au împiedicat atacurile teroriste în Statele Unite, în pofida cheltuirii a zeci de milioane de dolari”, a estimat el.

Reamintind că protestele pe plan intern, îndeosebi cele ale medicilor, nu au permis încetarea programelor privind tortura, Snowden a făcut apel la asigurarea protecției pentru cei care lansează semnale de alarmă, denunță astfel de crime. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata