Edward Snowden şi Catherine Ashton, propuşi la Premiul Nobel pentru Pace

Americanul Edward Snowden şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, au fost propuşi vineri drept candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace de Grupul Verzilor şi, respectiv, de preşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, relatează AFP.

”Grupul Verzilor şi-a exprimat dorinţa de a-l alege pe Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, pentru Premiul Nobel pentru Pace, pentru a saluta contribuţia lui la protecţia drepturilor noastre universale, inclusiv dreptul la viaţă privată şi libertate de expresie”, au afirmat – într-o scrisoare adresată Comitetului Nobel norvegian – copreşedinţii Grupului Verzilor, germana Rebecca Harms şi eurodeputatul francez Daniel Cohn-Bendit.

Edward Snowden, care a divulgat amploarea ascultărilor întreprinse de NSA, a fost propus deja miercuri drept candidat la Premiul Nobel pentru Pace de către doi parlamentari norvegieni.

”Sacrificându-şi libertatea, Edward Snowden a permis o conştientizare mondială a derivelor unui sistem de supraveghere la scară foarte mare şi a necesităţii de a acţiona în mod colectiv pentru a exista siguranţa că progresele tehnologiilor comunicării sunt un vector al păcii, şi nu o ameninţare împotriva societăţii noastre”, au afirmat cei doi în scrisoarea lor.

La rându său, preşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, austriacul Hannes Swoboda, şi-a exprimat dorinţa ca şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton – care face parte din familia sa politică -, să primească Premiul Nobel pentru Pace împreună cu premierul sârb Ivica Dacic, tot socialist, şi cu şeful guvernului kosovar Hashim Thaci. Acest premiu ar putea recompensa eforturile lor în vederea normalizării relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, a estimat Swoboda.

”În prezent, relaţiile dintre Serbia şi Kosovo sunt fragile, dar ele există”, a subliniat Swoboda. ”Eforturile pentru normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări sunt fără precedent şi au creat posibilitatea unei cooperări şi a unei păci durabile în regiune”, a mai spus Swoboda.

Contactaţi de AFP, eurodeputaţii francezi au precizat că este vorba de o iniţiativă personală a lui Swoboda şi nu a Grupului Socialist. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata