Efectele a 10 ani de interdicţii pentru fumători, în Irlanda

Pe 29 martie s-au împlinit 10 ani de când Irlanda a impus o serie de restricţii dure pentru fumători, iar acum medicii irlandezi vorbesc despre reducerea cu câteva mii a numărului de decese anuale cauzate de fumat şi de o scădere a ratei fumatului, notează yahoonews.ro.

Irlanda a fost prima ţară din lume care a pus în aplicare o lege ce interzice fumatul la locul de muncă, în pub-uri şi restaurante, actul normativ stipulând amenzi usturătoare pentru nerespectarea interdicţiilor. Irlanda a fost urmată, în acelaşi an de Norvegia, Noua Zeelandă şi Uganda, iar în prezent zeci de ţări, de la Brazilia la Bhutan, au legi care interzic fumatul la locul de muncă.

La 10 ani de la intrarea în vigoare a restricţiilor, ministrul sănătăţii din Irlanda, James Reilly, spune că legea poate fi considerată un adevărat succes, dovada stând în datele statistice. „Cercetările recente au descoperit cu 3.726 mai puţine decese cauzate de fumat decât s-ar fi înregistrat dacă nu ar fi fost dată leagea”, a declarat Reilly, potrivit cnn.com. „Aceasta este o dovadă de necontestat că interdicția salvează vieţi şi ne îmbunătăţeşte sănătatea, la nivel naţional”, a mai spus oficialul.

Potrivit Biroului Naţional Irlandez pentru Controlul Fumatului, prevalenţa fumatului în rândul irlandezilor a scăzut cu peste 7% de la impunerea restricţiior (de la 28.86% în martie 2004 la 21.48% în decembrie 2013).

Citeste si:  România avea anul trecut doi miliardari şi 20 de persoane cu averi de peste 100 milioane dolari

Pe de altă parte însă, în prezent, majoritatea fumătorilor din Irlanda au între 18 şi 24 ani, spre deosebire de grupa de vârstă dominantă înainte de interdicţii, 25-34 de ani. În plus, unii specialişti în sănătate publică spun că reducerea numărului de decese nu provine din reducerea numărului de fumători efectivi, ci a numărului de fumători pasivi.

Eforturi pentru reducerea efectelor negative ale fumatului se depun şi de la nivelul Uniunii Europene. Chiar la începutul acestui an, Parlamentul European a aprobat o directivă ce presupune, printre altele, interzicerea ţigărilor cu arome şi aplicarea unor imagini mai mari care avertizează cu privire la riscurile de sănătate, atât pe faţa, cât şi pe spatele pachetelor. Liderii europeni îşi doresc să reducă astfel numărul de fumători din UE cu circa 2,4 milioane.

Citeste si:  20 mai - termenul de transpunere a Directivei privind produsele din tutun în legislaţia naţională
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner