Efectele Brexit asupra României: Pe termen scurt şi mediu vor fi consecinţe limitate

Efectele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra României vor fi limitate pe termen scurt şi mediu, însă, pe termen lung, vor fi consecinţe în toată lumea, susţine viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu.

‘Sunt trei paliere în ceea ce priveşte România când ne raportăm la Brexit: pe termen scurt, care ţine în special de pieţele financiare, pe termen mediu, care ţine de aspectele economice, şi pe termen lung, care ţine în special de aspectele politice şi instituţionale. Pe termen scurt, riscurile sunt administrate, există resurse, pe termen mediu, o să trecem cu costuri reduse, dar, pe termen lung, trebuie să ne luăm deciziile referitoare la viitor”, a declarat, marţi, Bogdan Olteanu.

Potrivit acestuia, băncile centrale din întreaga lume şi instituţiile internaţionale au avut discuţii înainte de votul din Marea Britanie, dar „nimeni nu dorea şi nimeni nu paria că se va întâmpla” (votul pro-Brexit — n. r.), dar toţi bancherii centrali şi-au pregătit planurile de intervenţie, pentru că exista acest risc.

„Planul a funcţionat bine şi s-a văzut încă din prima zi: lira sterlină, după căderea de 10% după primele ore de la anunţul rezultatului, a început să reacţioneze pe parcursul zilei. La fel şi acţiunile cotate pe pieţele importante. Evident, cotaţiile nu revin la valorile dinainte, dar suntem în echilibru, nu a fost o prăbuşire, un haos. Momentul primei zile a fost depăşit”, a explicat viceguvernatorul BNR.

Însă, pe termen lung, efectele acestei decizii se vor vedea, a subliniat acesta, iar Marea Britanie va plăti costurile.

„Evident că vor exista consecinţe economice în întreaga lume. Azi nu se vede direct faptul că ratingul Marii Britanii a fost scăzut cu 2 nivele. Nu se vede pentru că pieţele sunt inundate cu lichidităţi. Din acest punct de vedere, în România cred vor fi consecinţe limitate din două motive: pentru că relaţiile noastre economice cu Marea Britanie nu sunt semnificative şi pentru că România nu este o piaţă financiară profundă, lichidă, de primă linie, ca să vedem ieşiri de capitaluri’, a adăugat Bogdan Olteanu.

Pe termen lung, însă, pentru România provocarea va fi să îşi definească strategia în concordanţă şi cu schimbările ce vor avea loc în interiorul Uniunii Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata