Egipt: Arheologii au prezentat două morminte de şefi militari din epoca faraonică

Arheologii egipteni au prezentat joi, pentru prima dată, mormintele vechi de peste 3.000 de ani a doi șefi ai armatei faraonice, aflate în celebra necropolă Saqqarah (circa 20 km sud de Cairo).

Descoperirile arheologilor de la Universitatea din Cairo constituie o nouă confirmare că orașul antic Memphis, vecin cu Saqqarah, ‘a rămas un important centru administrativ și militar, în timp ce Luxor devenea adevărata capitală’ a Noului Imperiu (1550 — 1070 î.e.n.), a spus ministrul pentru antichități, Mohammed Ibrahim, citat de AFP.

Primul mormânt, din calcar, este al lui Paser, șeful arhivelor militare și emisar al faraonului în străinătate, a declarat presei șefa misiunii, Ola El-Aguizy. Basoreliefurile din interior, colorate în roșu, albastru și galben, sunt aproape intacte și reprezintă instanța de judecată din lumea de apoi, prezidată de Osiris, zeu al morților și judecător al sufletelor în Egiptul faraonic. Soția lui Paser își plânge soțul defunct, iar acesta, împreună cu fiii lor, prezintă ofrande zeilor. Se pare că mormântul, descoperit în cursul acestui an, nu este finalizat.

Al doilea, construit din cărămizi, este al lui Ptahmes, șeful armatei și al trezoreriei în timpul lui Seti I și al lui Ramses al II-lea, cel de-al doilea fiind unul din cei mai celebri faraoni, cunoscut pentru victoriile militare și monumentele somptuoase construite în timpul domniei sale, a adăugat Ola El-Aguizy. Arheologii au descoperit încă din secolul al XIX-lea stâlpi și basoreliefuri care dovedeau existența acestui mormânt. Ele sunt expuse în muzee din Statele Unite, Olanda și Germania, însă mormântul propriu-zis a fost scos la lumină acum trei ani. Sculpturile reprezintă scene de pescuit, pictate cu roșu, iar titlurile morților sunt scrise în hieroglife. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata