Elena Udrea, acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere

Deputatul Elena Udrea a fost pusă joi, 29 ianuarie, sub urmărire penală de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/ utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere, în dosarul Microsoft.

Elena Udrea a fost adusă cu mandat la sediul DNA, unde procurorii i-au adus la cunoștință acuzațiile.

Potrivit unui comunicat al DNA, pe 28 octombrie 2014 s-a dispus reținerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventivă a lui Dorin Cocoș, (fostul soț al Elenei Udrea), pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani.

În sarcina lui Dorin Cocoș s-a reținut că, în anul 2009, în baza înțelegerii prealabile cu Gheorghe Ștefan și fostul ministru Sandu Gabriel, a pretins de la două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern și respectiv din cadrul ministerelor implicate — MCSI, Ministerul de Finanțe, în scopul de a asigura firmelor susținute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009.

Dorin Cocoș a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 euro.

Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Dorin Cocoș.

La baza plăților au stat contracte comerciale ce atestă operațiuni comerciale fictive și care au avut rolul de a disimula proveniența și circuitul sumelor de bani.

Contrar dispozițiilor legale, în declarațiile de avere depuse de Elena Udrea în anul 2010 nu apar mențiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels Internațional Co SRL de la Dorin Cocoș, deși Udrea declară încasarea de dividende de la această societate.

Având în vedere obligația legală de a-și declara averea, faptul că, în perioada 2009 — 2013, Elena Udrea a declarat achiziționarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depășește veniturile obținute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse — împrumuturi, dividende, asumându-și răspunderea pentru proveniența acestora.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/ 2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, constituie infracțiunea de spălare a banilor.

Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că Dorin Cocoș a săvârșit infracțiunea de trafic de influență, sumele de bani obținute cu titlu de folos necuvenit din săvârșirea acestei infracțiuni fiind utilizate în achiziția de imobile și pentru creditarea societăților.

De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanțe, contracte de vânzare — cumpărare imobile) și declarațiile de avere din perioada 2009 — 2014, din care rezultă Elena Udrea cunoștea proveniența fondurilor utilizate pentru achiziționarea de bunuri comune, având cunoștință și de intenția lui Dorin Cocoș de obținere a unor chitanțe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata