Elvis Presley, 80 de ani de la naştere

Elvis Aaron Presley, fiul lui Vernon si Gladys Presley, s-a născut în Tupelo, Mississippi, la 8 ianuarie 1935. Fratele său geamăn, Jesse Garon, a murit la naștere. Elvis a crescut în mijlocul familiei. De mic cânta în corul bisericii împreună cu familia, muzica și predicile înrădăcinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului.

Prima apariție pe scenă are loc la vârsta de 10 ani, când cântă ”Old Shep” la un concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, câștigând premiul al doilea (cinci dolari și posibilitatea de a intra gratis la toate atracțiile târgului). La această vârstă, primește în dar și prima chitară.

Curând se mută cu familia în nordul orașului Memphis, unde muncește în diferite locuri pentru a sprijini financiar familia, în paralel urmând liceul și continuând să cânte la chitară. Participă la un concurs de talente, unde, cântând la chitară, obține premiul întâi.

După absolvirea liceului, muncește în diferite fabrici din oraș, iar în 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service (mai târziu cunoscut sub numele de Sun Studio) contra sumei de patru dolari. Acesta conține piesele ”My Happiness” și ”That’s When Your Heartaches Begin” și i-l face cadou mamei sale. La începutul anului 1954 înregistrează al doilea demo la același studio, iar în vară, la sugestia patronului — Sam Phillips, înregistrează cinci single-uri printre care și celebrul ”That’s All Right” alături de Scotty Moore (chitară) și Bill Black (bas).

După ce este respins la preselecția pentru Grand Ole Opry, i se oferă un contract pe un an pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de KWKH Radio, principalul concurent al Grand Ole Opry. Aici îl întâlnește pe Tom Parker (care se autointitula „Colonelul”), promotor și manager. În noiembrie 1955, Elvis semnează cu RCA Records, Colonel Parker negociind vânzarea tuturor înregistrărilor făcute la Sun Studio de către interpret contra imensei (în acele vremuri) sume de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley.

Cele cinci single-uri au fost relansate de RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală. Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de înregistrări în studioul RCA din Nashville, unde printre alte piese va înregistra și ”Heartbreak Hotel”. Single-ul ”Heartbreak Hotel” / ”I Was The One” este promovat de RCA și a fost vândut în peste 300 000 de exemplare numai în primele trei săptămâni, fiind primul single al lui Elvis ce va înregistra vânzări de peste un milion de exemplare, aducându-i interpretului primul disc de aur.

La 28 ianuarie 1956 are loc prima apariție într-o emisiune de televiziune — Stage Show la CBS. Tot în acest an îi apare și primul album intitulat ”Elvis Presley”, care a ajuns foarte repede pe prima poziție în Billboard 200 și a rămas acolo timp de zece săptămâni. Semnează un contract pe șapte ani cu Paramount Pictures, apare la The Steve Allen Show la NBC unde cântă ”Hound Dog”, continuă să concerteze în toată America, lansează single după single și semnează un contract pentru o serie de trei apariții la Ed Sullivan Show contra sumei de 50.000 de dolari.

Pe 26 septembrie este proclamată Ziua Elvis Presley în orașul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului său film — ”Love Me Tender”. Pelicula are un succes imens, iar Elvis primește recenzii favorabile din partea criticilor. A fost un an extraordinar, vânzările de pe urma numelui lui Elvis ajungând la un total de 22 de milioane de dolari.

La începutul anului 1957 lucrează la al doilea său film — ”Loving You”. În martie cumpără celebrul domeniu Graceland, atât pentru el, cât și pentru familia sa, iar în mai începe lucrul la filmul ”Jailhouse Rock”. Totodată cântă pentru prima data în Canada și Hawaii, filmează ”King Creole” la începutul anului 1958, apoi este recrutat în armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata