Energia eoliană a devansat energia hidroelectrică devenind a treia componentă a mixului energetic al UE

Uniunea Europeană a instalat anul trecut capacități record de producție a energiei eoliene în valoare de 12,8 Gigawați, față de doar 0,2 GW de noi capacități hidro, astfel că în prezent energia eoliană a devansat energia hidroelectrică, devenind a treia componentă a mixului energetic al UE, arată un raport publicat marți de European Wind Energy Association (EWEA), informează Bloomberg.

Gazele naturale și cărbunele sunt în continuare principalele surse de producție a energie electrice în UE, cu capacități instalate totale de 192 GW și respectiv 159 GW. Însă energia eoliană reduce rapid decalajul care o separă de cărbune, în condițiile în care la finele anului trecut capacitatea instalată în Europa era de 142 de GW, devansând energia hidro, cu o capacitate totală de 141 GW.

‘Energia eoliană reprezintă o treime din noile capacități de producție a energiei instalate după 2000 în UE. Sursele convenționale de producție a energiei precum combustibilii și cărbunele continuă să dezafecteze mai multe capacități decât instalează’, susține EWEA.

Capacitățile noi de energie eoliană instalate anul trecut au depășit precedentul record de 12,1 GW înregistrat în 2014. Creșterea a fost stimulată de Germania, unde anul trecut au fost instalate noi capacități în valoare de 6,01 GW, aproximativ 47% din noile capacități, urmată de Polonia (9,9%), Franța (8,4%) și Marea Britanie (7,6%). În România, potrivit datelor EWEA, în 2015 au fost instalate noi capacități de producție a energiei eoliene în valoare de doar 23 MW, astfel că la finele anului trecut capacitățile totale erau de 2,975 GW

Energiile regenerabile au primit un impuls în luna decembrie a anului trecut, când 195 de state au acceptat pentru prima dată un tratat care obligă toate țările. Ținta UE potrivit căreia energiile regenerabile trebuie să fie responsabile pentru 27% din consumul de energie în 2030 este obligatorie doar la nivelul blocului comunitar, fără obiective pentru fiecare țară membră în parte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Ideal ar fi ca toate acoperisurile caselor a foloseasca celule fotovoltaice in loc de tabla chioara

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata