Energia solară iluminează Africa

În Hindi, un sat izolat din Kenya situat la frontiera cu Somalia, nu există nici apă curentă nici electricitate, dar pe acoperișul dispensarului tronează un panou solar instalat de o firmă spaniolă, care ajută la salvarea multor vieți, informează sâmbătă agenția EFE.

Energia electrică furnizată de această instalație îi permite să aibă un frigider în care sunt păstrate dozele de vaccin și ca nașterile să poată avea loc noaptea, o adevărată revoluție în această zonă unde casele sunt construite din lut și paie.

Panoul solar, care este pentru multe comunități singura posibilitate de acces la o sursă de energie proprie, transformă viața multor zone din interiorul Africii. Sistemul este simplu: patru panouri solare cu 16 celule de siliciu instalate pe acoperiș și o instalație electrică care transformă lumina soarelui în curent alternativ și continuu.

Un adevărat miracol care permite dispensarului să ofere cursuri serale și care îi dă posibilitatea să se conecteze cu restul lumii, facilitând un lucru atât de obișnuit în lumea occidentală, precum încărcarea telefoanelor mobile.

Mulți localnici, deși săraci, au telefoane mobile. Este singurul lor bun de preț. ‘Înainte, trebuia să merg pe jos 15 kilometri pentru a-mi putea încărca mobilul’, spune Samuel un localnic din Hindi, care își ține telefonul în mână pentru că singurii lui pantaloni nu au buzunare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata