Erupţii din Islanda, surprinse de un satelit al NASA – VIDEO

Satelitul Terra, aparținând NASA, a obținut vineri, 5 septembrie, imagini din spațiu ale erupțiilor din două fisuri formate în ajun în câmpul de lavă islandez Holuhraun, conform LiveScience.com. Observațiile au fost realizate cu cu ajutorul instrumentului denumit MODIS.

Lava a erupt la 5 septembrie din fisurile aflate la doar 2 kilometri nord de ghețarul Dyngjujokull. Magma s-a scurs prin riftul apărut cu câteva zile înainte în contextul intensificării activității vulcanice din zona Holuhraun.

Agenția islandeză pentru protecție civilă a restricționat accesul în apropierea ghețarului Dyngjujokull, existând pericolul unor erupții în zonă, care ar putea să producă inundații, Islanda având o lungă istorie în acest sens. Autoritățile islandeze au observat la 3 septembrie, în cadrul unui survol al zonei, o depresiune circulară cu diametrul de 1 kilometru la suprafața ghețarului. Această depresiune poate reprezenta rezultatul topirii din cauza unei activități geotermale sau este produsul unei mici erupții vulcanice subglaciare.

Activitatea vulcanică s-a intensificat de la sfârșitul lunii august în zona Holuhraun, un câmp de lavă cu o vechime de 200 de ani, aflat între vulcanii Bardarbunga și Askja din Islanda. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata