Escrocherie internaţională de amploare, demascată în Olanda

Anchetatori olandezi şi americani au anunţat joi că au descoperit o vastă escrocherie internaţională pe cale poştală, care a permis sustragerea mai multor milioane de euro de la sute de mii de persoane care credeau că au câştigat la loterie, relatează AFP.

Serviciul de informaţii şi de anchete fiscale (FIOD), în colaborare cu Ministerul Justiţiei din SUA (DOJ), au efectuat miercuri şi joi percheziţii în zece locuri din Olanda.

Șase societăţi olandeze sunt suspectate că ar fi jucat un ‘rol de facilitator’ în această fraudă prin mesaje false care datează din 2012, a indicat FIOD într-un comunicat.

Aceste scrisori, adresate personal destinatarilor, îi făceau pe aceştia din urmă să creadă că au câştigat un premiu’, că au câştigat la loterie sau că au primit o sumă de bani pe o linie ‘caritabilă’, a explicat FIOD.

Pentru a-şi primi câştigul, victimele — aflate în SUA, Franţa, Japonia — trebuiau să trimită o sumă de 20-45 euro sau un cec la o căsuţă poştală în Olanda. În total, anchetatorii au identificat 300 de numere diferite de căsuţe poştale olandeze implicate în această reţea.

În timp ce societăţile respective păstrau probabil o parte din bani ‘în chip de plată pentru serviciile aduse’, cea mai mare parte din pradă era transferată în conturi bancare aparţinând principalilor presupuşi infractori ‘care nu locuiesc probabil în Olanda’, au adăugat anchetatorii.

Razia a permis confiscarea a sute de mii de scrisori frauduloase, mii de plicuri conţinând bani lichizi şi cecuri, documente administrative, precum şi o jumătate de milion de euro cash, ceasuri scumpe, lucrări de artă şi maşini. Conturi bancare au fost, de asemenea, îngheţate.

În SUA, DOJ a depus o plângere împotriva a două dintre societăţile suspecte şi a unui director olandez în numele a sute de mii de victime. Unii americani au trimis peste 18 milioane de dolari (16,13 milioane de euro) în fiecare an în cadrul acestei fraude masive.

Ancheta a început la sfârşitul anului 2015 în urma interceptării şi confiscării unei mari cantităţi de scrisori suspecte prin vama aeroportului Schiphol din Amsterdam.

Serviciul antifraudă îi sfătuieşte pe cetăţeni — în special pe persoanele vârstnice şi vulnerabile — să fie atenţi: ‘Escrocii acţionează uneori într-un mod atât de profesionist încât poate fi dificil să se observe o fraudă’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata