Eşti sigur că mănânci pâine neagră bună? Iată modul în care poţi verifica calitatea ei

Unul dintre primele sfaturi pe care trebuie să le urmaţi atunci când vine vorba de o nutriţie sănătoasă este să înlocuiţi pâinea albă cu pâinea neagră sau cu pâinea de secară.

Problema este că această pâine neagră sau de secară nu este întotdeauna ce se crede!

Peste 90% din pâinea neagră de pe piaţa din România conţine coloranţi şi diverse substanţe nocive organismului.

„Pâinea poate avea o culoare închisă, care provine din substanţele care de fapt nu ar trebui să fie plasate în pâine. Se adaugă cafea, cacao, culoranţi naturali (mai rar) dar artificiali din abundenţă, vin roşu, şi multe altele „, ne-a mărturisit un brutar recunoscut din zona Olteniei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Nici pâinea de secară nu este prea departe de cea neagră. Marea majoritate a pâinii de secară conţine doar 30% făină de secară„, ne-a mărturisit acelaşi brutar.

Cea mai mare problemă este că noi, oamenii simpli, nu ştim exact ce cantitate de făină se foloseşte la fabricarea ei, întrucât după coacere, nu se mai poate determina.

Iată mai jos cum puteţi recunoaşte o pâine neagră sau de secară contrafăcută, chiar la voi acasă:

– Pune o felie de pâine neagră sau de secară într-un castron cu apă. Dacă apa se coloreză, înseamnă că pâinea conţine coloranţi. Drept urmare cred că ar fi mai bine să încercaţi alt producător de pâine.

Pâinea neagră şi de secară este mult mai compactă, având o structură mai densă. Deci, două paini identice ca mărime, una albă şi una neagră, trebuie să fie diferite ca greutate. Cea neagră trebuie să fie mai grea.

– Pâine neagră şi cea de secară trebuie să aibă pori adânci şi să fie mult mai mică decât cea albă .

cacaocoloranti artificialipaine neagra
Comentarii (1)
Adaugă comentariu
  • Mircea

    Salut! Am si eu o problema mai personala, nevasta mea e insarcinata in 5 luni si doreshte sa manance cat mai sanitar, dar dupa ce am citit acest articol, m-am auto-motivat sa refuz painea de secara neagra grau din supermarket, caci nevasta mea are alergie la cacao si nu stiu cum ar afecta pruncul din pantece. Ajutor?