Estul Statelor Unite, paralizat sub un strat gros de zăpadă

Un strat gros de zăpadă a paralizat, joi, 13 februarie, o mare parte din estul Statelor Unite, în urma unui nou viscol, care a provocat închiderea şcolilor şi instituţiilor publice, relatează AFP.

Noul episod dintr-o iarnă deosebit de aspră pentru estul american a afectat iniţial, miercuri, Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord, apoi s-a îndreptat către nordul ţării. Potrivit media americane, peste 800.000 de gospodării şi companii erau încă private de electricitate joi, în special în sud-estul ţării.

Conform site-ului FlightAware.com, peste 6.000 de zboruri – plecări sau sosiri în SUA – erau anulate joi. Miercuri, numărul anulărilor s-a ridicat la 3.700.

Transportatorul feroviar Amtrak a suspendat traficul pe unele din rutele din nord-est, mai notează agenţia franceză de presă.

La Washington, circulaţia este extrem de dificilă din cauza stratului de 30 cm de zăpadă depus în timpul nopţii, în timp ce în oraşul vecin Frederick (statul Maryland), stratul de zăpadă se apropia de jumătate de metru.

Şcolile, instituţiile publice şi magazinele erau, în mare parte închise, iar autobuzele nu circulau. Din cauza condiţiilor meteorologice, vicepreşedintele american, Joe Biden, a renunţat la o vizită în Maryland, iar conferinţa de presă cotidiană de la Casa Albă a fost anulată.

Unii locuitori s-au înarmat cu lopeţi pentru deblocarea maşinilor, în timp ce alţii au recurs la schiuri ca să se deplaseze de-a lungul esplanadei din centrul capitalei, National Mall.

La New York, serviciul de colectare a deşeurilor a fost suspendat ‘pentru ca angajaţii de la salubritate să se ocupe de zăpadă’‘.

‘Cea mai bună opţiune rămâne folosirea transporturilor în comun’, a afirmat primarul metropolei, Bill de Blasio.

Conform unui bilanţ stabilit de CNN, viscolul a făcut cel puţin 10 victime, majoritatea în accidente rutiere, precizează AFP.

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat miercuri stare de urgenţă în 45 de comitate din Georgia şi Carolina de Sud, decizie care permite serviciilor federale responsabile cu situaţiile de urgenţă să intre în acţiune. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata