Etichetarea alimentelor procesate cu informaţii privind riscul cardiovascular

Procesatorii de produse alimentare ar putea fi obligaţi să eticheteze produsele cu informaţii referitoare la conţinutul de sare, zahăr sau grăsimi şi la riscul de boli cardiovasculare pe care le-ar prezenta consumarea acestora, se arată într-o propunere legislativă depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară a fost iniţiată de 25 de deputaţi, preponderent PNL.

Actul normativ instituie obligaţia ca, în şase luni de la promulgarea legii, alimentelor procesate să le fie aplicate o etichetă nouă pe eticheta de bază în colţul din dreapta sus. Noua etichetă va avea culoarea roşie pentru produsele cu risc cardiovascular crescut, galbenă pentru risc mediu şi verde pentru risc redus.

Etichetele vor fi inscripţionate cu caractere de culoare neagră cu textul: risc crescut, risc moderat pentru consum şi alegerea sănătoasă. Etichetele roşii şi negre vor avea inscripţionat şi elementul nutriţional de risc — grăsimi, grăsimi saturate, acizi graşi trans, zahăr, sare.

De asemenea, un alt articol al propunerii legislative prevede acordarea de tichete de masă BIO, cu o valoare nominală mai mare cu 20% faţă de un tichet standard, care pot fi folosite doar pentru achiziţia de alimente neprocesate.

Conform propunerii legislative, Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla respectarea prevederilor legii. Prima abatere va fi sancţionată cu un avertisment scris şi obligaţia de conformare în 30 de zile calendaristice. A doua abatere atrage amenzi cuprinse între 100 şi 10.000 de lei şi suspendarea de la comercializare a produselor respective până la conformare.

„Iniţiatorii consideră că atenţionarea ‘Evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi’ nu este suficientă având în vedere că „pentru consumator rămâne întrebarea: cât este de excesiv?”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata