Eugen Teodorovici: Anul acesta e mort în ce priveşte atragerea fondurilor europene; România s-a întors în 2011

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene şi fost ministru de Finanţe, a declarat, joi, 12 mai, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că România s-a întors în perioada 2009-2011 în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi consideră că anul în curs este ‘mort’ din acest punct de vedere.

‘În 2012, când PSD a preluat guvernarea, România, din păcate, era ultima ţară într-un clasament în Europa, având undeva la 6% aproximativ. Deci, un nivel inacceptabil. Vă daţi seama, prin 2007 începând, până în 2012, România nu a putut să facă dovada că este pregătită în a accesa o sursă de finanţare practic gratuită pentru ţară, pentru diferite domenii de interes public. Azi, România, pentru primul ciclu financiar, 2007-2013, se află undeva la 74-75% şi aşa cum am estimat eu la începutul mandatului meu de ministru al fondurilor europene, România poate închide undeva la 80%. Știţi foarte bine, atunci când am estimat acest nivel de absorbţie, de 80%, chiar în programul de guvernare al PSD, noi am prins acolo că vom face între 50 şi 80%. Iar în primul an practic de mandat al meu de ministru al Fondurilor Europene, am ajuns la nivelul minim propus de PSD în planul de guvernare. Ca paranteză şi este demn şi important, zic eu, de afirmat, cred că PSD e singurul partid care în ceea ce a promis în planul de guvernare şi-a respectat în foarte mare măsură acele angajamente’, a menţionat Eugen Teodorovici.

El a arătat că în perioada guvernării PSD România a fost, timp de doi ani, în perioada mandatului său în fruntea Ministerului Fondurilor Europene, prima în Europa în ce priveşte banii încasaţi.

‘Acesta este nivelul pe care eu l-am preluat ca ministru şi ceea ce am lăsat în 2015, în martie, când m-am mutat la Ministerul de Finanţe. Adică 7,4 miliarde de euro în doi ani, facturi trimise către Bruxelles pentru a fi decontate. Sunt cifre pe care Comisia Europeană le confirmă, deci nu sunt date scoase din buzunar. Mai mult, ceea ce Comisia a trimis către România în rambursări de cheltuieli. La fel, ce am preluat la început de mandat şi ce am lăsat, adică 7,1 mld de euro intrate în doi ani în ţară. Este prima poziţie a României timp de doi ani de zile la ceea ce înseamnă rambursarea de fonduri către un stat membru. Dar uitaţi ce au celelalte state membre, cam pe unde se află. Și aici o să aveţi şi alte câteva aspecte, şi anume România nu a pierdut doi ani de zile nici un euro de la Comisia Europeană. De asemenea, important este următorul lucru: nu neapărat poziţia lui Teodorovici sau a PSD, ci faptul că România a demonstrat că poate să fie acolo sus, între primele state’, a completat Teodorovici.

Potrivit acestuia, România s-a întors în ce priveşte absorbţia în perioada 2009-2011 şi consideră că anul în curs este ‘mort’ în ceea ce priveşte fondurile europene.

‘Asta de fapt arată astăzi că România ne-am reîntors la ce a fost în 2009-2011, ca perioadă, din păcate pentru noi ca ţară spun asta. Vă dau la fel câteva exemple. România are astăzi avansuri primite de la Comisia Europeană de undeva la două miliarde de euro doar pentru următorul ciclu financiar, 2014-2020. Bani care zac în conturi, nu sunt puşi la dispoziţia beneficiarilor. Sunt mii de facturi pentru beneficiari neplătite astăzi la Ministerul Fondurilor Europene. Noul ciclu financiar nu este acreditat, sistemul nu este acreditat, nu este confirmat, să spunem de Curtea de Conturi.

Deci avem trei probleme majore. Am avut o discuţie cu domnul ministru al Fondurilor Europene, domnul ministru Ghinea şi aici trebuie să recunosc, că aşa e normal să facem ca politicieni, că dânsul m-a sunat, am avut o discuţie la minister, am apreciat acest gest, e un gest normal, pentru că trebuie să facem un transfer oarecum de expertiză şi, cum v-am spus, din punctul meu de vedere, a fost un gest de normalitate. Din păcate în schimb, ceea ce doamna Răducu, ministrul anterior al Fondurilor Europene, care din punctul meu de vedere a fost o catastrofă pentru ţară, o ruşine naţională… Nu singura. Nu e o chestiune politică, e o chestiune de fapte pe care le trăim şi le vom constata cu toţii pe pielea noastră’, a spus Teodorovici.

Senatorul PSD a mai afirmat că i-a transmis ministrului Ghinea care sunt priorităţile pe care trebuie să le urmeze până la finalul acestui an.

‘Anume, plăţi la zi pentru toate facturile, deci să nu mai fie nici un fel de factură în casă, în minister, oriunde în minister, în administraţie neplătită pentru firme, pentru oameni, pentru privaţi, pentru cei care au proiecte europene. Doi: să lanseze toate finanţările europene pentru noul ciclu financiar până la final de an, tot, privat, public, absolut tot. Și, trei: să acrediteze noul sistem pe 2014-2020. Astea trei obiective.

Dacă face lucrurile astea, pot să-i strâng mâna la final de an. Din păcate, eu trebuie s-o spun, nu sunt pesimist, dar situaţia ne arată că anul acesta va fi un an mort în ceea ce înseamnă fonduri europene. Anul acesta se vorbeşte efectiv de un zid, pentru că acele eforturi nu sunt însoţite de măsuri complementare de acţiuni care să ducă la, nu ştiu, bunul mers al economiei. Uitaţi-vă la agricultură, avem plăţi, sunt mii de beneficiari la fel neplătiţi în zona de agricultură, în condiţiile în care avem un premier care a fost comisar european pe politică agricolă, a fost ministru al Agriculturii, avem un ministru al agriculturii astăzi, Achim Irimescu, care a fost în Ministerul Agriculturii ca secretar de stat. Deci, amândoi constituie o echipă care cunoaşte foarte bine sau ar trebui să cunoască foarte bine interesele românilor. Atunci, ne întrebăm, poate retoric sau, nu ştiu, bine ar fie nu doar retoric: interesele cui sunt de fapt purtate la nivel de guvern?’, a mai spus Eugen Teodorovici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata