Eugen Teodorovici: Gândim o schemă de finanţare a unor afaceri ale românilor aflaţi în afara ţării

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat sâmbătă, 6 septembrie, la Bistrița, în cadrul unei conferințe de presă, că există posibilitatea lansării unei scheme de finanțare pentru încurajarea deschiderii unor afaceri de către românii plecați în afara țării, dar și pentru programe de pregătire profesională a acestora.

„Gândim o schemă de finanțare pentru comunitățile de români, ceva ce până acum nu s-a mai făcut, și anume, o dată, să pregătim românii din afara țării noastre, fie că sunt șomeri, fie că sunt absolvenți ai unei forme de învățământ acolo unde ei trăiesc, fie alte categorii, pentru a-și putea găsi mai ușor un loc de muncă, cu bani europeni. Din POSDRU nostru, avem o axă dedicată acestui tip de finanțare. Acesta ar fi un element. Al doilea, chiar să își facă mici afaceri acolo unde ei locuiesc, dar companii care să se deschidă în România, pentru ca noi, în România, să luăm totuși taxele și impozitele unei afaceri pe care o situezi într-un mediu economic mult mai facil, poate. Dar afacere care să se facă strict de către români, cu români”, a spus ministrul.

Teodorovici consideră că o astfel de soluție ar fi benefică atât pentru România, cât și pentru statul în care s-a stabilit cel care va accesa aceste finanțări.

„Toată lumea va câștiga. Statul respectiv va spune da, e în regulă, tu creezi locuri de muncă aici cu banii tăi, românul de aici nu se mai bate cu, nu știu, spaniolul meu pe un loc de muncă; al tău, foarte bine, dacă îl pregătești și face față, am de câștigat și eu pe partea de servicii prestate; tu, ca firmă în România, ai taxele și impozitele pe care le aduci la buget; deci este o „win-win situation””, a explicat ministrul.

Eugen Teodorovici a precizat că această axă din POSDRU va beneficia de o alocare financiară de câteva zeci de milioane de euro și că va viza domeniile de activitate care au cerere pe piața muncii.

Ministrul Fondurilor Europene a participat, sâmbătă, la întâlniri cu primarii și cu mediul de afaceri din județul Bistrița-Năsăud, la care au mai fost prezenți ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Doina Pană, ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, și ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata