Eugen Teodorovici: România a devenit un lider în absorbţia fondurilor europene

România avea în urmă cu doi ani rate foarte scăzute de absorbție a fondurilor europene, însă între timp a devenit un lider în absorbția fondurilor europene, a declarat joi, la Zagreb, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în debutul vizitei sale oficiale de două zile în Croația, relatează agenția croată de presă Hina.

Rata de absorbție era în 2012 de 8,5%, apoi a venit la putere actualul guvern și a introdus o serie de măsuri în urma cărora rata de absorbție a ajuns la 37%, a spus ministrul român.

„Obiectivul nostru pentru perioada 2007-2013 este de 80% din cele 19,2 miliarde de euro alocate României pentru această perioadă, în timp ce obiectivul pentru următoarea perioadă, 2014-2020, este de a crește rata de absorbție la 100% din cele 43 de miliarde de euro alocate României”, a afirmat Teodorovici la o conferință de presă comună cu vicepremierului croat Branko Grcic, ministru al Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europe, adaugă Hina.

Teodorovici, care anterior a prezentat experiența României în administrarea fondurilor europene, a spus că România a înregistrat cele mai mari probleme în atragerea fondurilor pentru proiecte de mediu, de transport și de achiziții publice. El a afirmat de asemenea că România și-a simplificat sistemul de achiziții publice, făcându-l cel mai simplu sistem din Europa pentru sectorul privat.

Grcic a declarat că rata de absorbție a Croației este în prezent de 75-76%, adăugând că s-au înregistrat progrese uriașe în privința plăților, despre care el a spus că reprezintă cel mai bun indicator pentru absorbție. El a subliniat că Croația a înaintat proiecte pentru aproape întreaga sumă alocată, 450 de milioane de euro, pentru 2013 și că acum pregătește proiecte pentru alocările pentru 2014.

Oficialul croat a mai spus că Zagrebul are alocate 8,3 miliarde de euro din fonduri structurale în următoarea perioadă bugetară de șapte ani. În ceea ce privește prioritățile guvernului croat, el a spus că 25 de proiecte majore și 35 de scheme de granturi au fost stabilite și că valoarea lor totală este de aproximativ 1,6 miliarde de euro.

 Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata