Eurogrupul are o nouă listă de cerinţe pentru Grecia

Miniștrii de Finanțe din zona euro au redactat duminică, 12 iulie, o listă de condiții suplimentare ce trebuie să fie îndeplinite de guvernul grec pentru a putea începe negocierile pentru cel de al treilea program de asistență financiară, au declarat pentru Reuters și AFP o serie de surse europene.

Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro — estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani — și a propus finalizarea unui program de reforme ambițios.

‘Eurogrupul a ajuns la concluzia că nu există încă o bază pentru a începe negocierile pentru un nou program’ se arată într-un comunicat de presă consultat de Reuters. Pentru a putea începe astfel de negocieri, miniștrii de Finanțe din zona euro vor ca Grecia să modifice Taxa pe Valoarea Adăugată și sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a crește veniturile la buget și să crească independența Oficiului național de statistică (Elstat). ‘Numai după implementarea legală a măsurilor menționate mai sus pot începe negocierile cu privire la un memorandum de înțelegere’ se mai arată în acest comunicat ce va fi prezentat și liderilor din zona euro care se reunesc duminică seara la Bruxelles.

Potrivit AFP, car citează un diplomat european, textul, care este încă în statul de proiect, include și propunerea Germaniei privind crearea în afara Greciei a unui fond care să regrupeze active grecești în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizările promise de autoritățile de la Atena. În schimb, în ultima versiune a documentului nu mai este inclusă și o a doua idee germană, cea referitoare la o ieșire a Greciei din zona euro pentru o perioadă de cinci ani, însoțită de o restructurare a datoriei Greciei.

În cursul acestei seri, liderii din zona euro ar urma să preia ștafeta de la miniștrii de Finanțe pentru a decide, dacă demarează sau nu, negocierile cu Atena pentru al treilea plan de ajutor, condiție sine qua non pentru a evita ieșirea Greciei din zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata