Europa riscă să piardă 30 de milioane de locuri de muncă din cauza revoluţiei gazelor de şist din SUA

Revoluția gazelor de șist din SUA pune în pericol 30 de milioane de locuri de muncă în Europa, în condițiile în care companiile europene cu un consum energetic crescut trebuie să facă față unor prețuri la combustibili mai mari decât concurenții lor americani, a avertizat joi Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.

Companiile din domeniul petrochimiei, aluminiului, îngrășămintelor și plasticului părăsesc Europa pentru a profita de creșterea producției de gaze naturale din șist în SUA, a avertizat economistul șef al IEA, Fatih Birol. ‘Multe companii petrochimice din Europa centrală se mută. 30 de milioane de locuri de muncă sunt în pericol’, a spus Fatih Birol.

SUA au devenit cel mai mare producător mondial de gaze și petrol utilizând tehnica fracturării hidraulice. Potrivit activiștilor de mediu, această tehnică ce constă în a injecta în roci, la înaltă presiune, cantități enorme de apă cu nisip și aditivi pentru a elibera gazele poate polua pânzele freatice, fragiliza solul și chiar favoriza seismele.

Săptămâna trecută, rafinăriile americane au procesat o cantitate record de țiței în condițiile în care acestea au profitat de prețul mai mic al petrolului local. În acest context, o serie de mari producători de produse chimice precum BASF din Germania și Braskem din Brazilia au anunțat că au de gând să investească până la 72 de miliarde de dolari în uzinele lor din SUA pentru a profita de avantajul oferit de gazul natural mai ieftin de pe piața din SUA.

Joi seară, pe piața de la New York cotația futures la gaze naturale era de 3,96 dolari pentru un milion de BTU (British thermal units) comparativ cu 6,49 dolari pentru un milion de BTU pentru un contract echivalent la bursa ICE din Londra.

În România, grupul american Chevron a finalizat recent procedura de explorare a gazelor de șist demarată la începutul lunii mai la sonda amenajată în perimetrul concesionat la Siliștea, în comuna vasluiană Pungești.  În prezent, Chevron analizează informațiile obținute atât pe parcursul operațiunilor de foraj cât și în urma investigațiilor geo-fizice de sondă, pentru a înțelege potențialul de resurse de gaze naturale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata