Evaluări revizuite ale riscului de ţară şi ale mediului de afaceri

– Conform unui studiu Coface, Statele Unite şi Marea Britanie beneficiază de o îmbunătăţire a evaluării riscului de ţară, pe baza unor fundamente solide

– Nivelul de risc a crescut în marile economii emergente

– Rusiei i s-a aplicat calificativul B, cu monitorizare negativă

Redresarea economiilor avansate (prognoza de 1,9% pentru 2014, dupa 1,2% in 2013), se reflecta in imbunatatirea evaluarilor de risc de tara pentru Marea Britanie si Statele Unite, care adera la categoria „cel mai bun de risc”. Cu toate acestea, nivelul de risc a crescut in marile economii emergente: evaluarile pentru Brazilia, Rusia, Turcia si Venezuela au fost, astfel, retrogradate sau plasate sub monitorizare negativa.

Mediul de afaceri ramane variabil in economiile emergente. Un numar de tari, inclusiv Ucraina si, din nou, Venezuela au fost retrogradate. Altele, cum ar fi Algeria, progreseaza in ceea ce priveste reglemantarile companiilor.

  • Statele Unite înregistrează o creştere dinamică şi echilibrată

Statele Unite se alatura grupului de tari cu cea mai buna categorie de risc. Acum, cu o evaluare A1, ca Japonia, Canada si Elvetia, tara inregistreaza o crestere dinamica si echilibrata (prognoza Coface este de 2,7% pentru anul 2014), beneficiind atat de consumul gospodariilor, cat si de rezistenta companiilor mari. Nivelul de profitabilitate al companiilor este acum din nou la nivelul dinaintea crizei, cu povara unei datorii relativ scazute. Un alt factor care a contribuit la reevaluarea Statelor Unite a fost solutionarea crizei plafonulului datoriei publice la inceputul anului 2014.

Marea Britanie, dupa o pauza de doi ani, a revenit la evaluarea A3, cu monitorizare pozitiva. Cresterea (prognozata la 2,1% in 2014), datorata pana acum consumului gospodariilor, alimentat, la randul sau de accesarea mai usoara a creditelor, va fi amplificata in acest an prin cresterea nivelului de investitii. Increderea se imbunatateste in randul companiilor, chiar daca unele sectoare, inclusiv cel de fabricatie, sunt putin in urma fata de serviciile financiare si constructiile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata