Evaluări revizuite ale riscului de ţară şi ale mediului de afaceri

  • O serie de economii emergente sub presiune

Incetinirea cresterii economice datorata unor probleme de aprovizionare continua sa aiba un impact major asupra marilor economii emergente. Doua tari BRIC au fost in mod deosebit afectate de declinul investitiilor.

In Brazilia, cu o evaluare retrogradata la calificativul A4, potentialul de crestere a fost de asemenea afectat de incetinirea consumului si de problemele structurale: infrastructura inadecvata, un deficit de forta de munca calificata si de barierele birocratice.

In Rusia, tensiunile geopolitice se agraveaza intr-o economie deja slabita, ceea ce determina Coface sa ofere calificativul B, cu monitorizare negativa. Criza din Ucraina, precum si cresterea fluxurilor de capital care ies din tara, va avea consecinte negative asupra ratei de crestere deja foarte mica (estimata la 1,0% in 2014, dupa 1,3% in 2013) si o scadere a investitiilor.

Avand in vedere ca fragilitatea politica este unul dintre criteriile aplicate de catre Coface, calificativele A4 pentru Turcia și C pentru Venezuela sunt plasate in zona de monitorizare negativa, reflectand crize politice complexe.

In Turcia, riscurile de tensiune politica nu pot fi reduse inainte de alegerile municipale si prezidentiale (martie si august 2014). Coface se asteapta la o incetinire a cresterii economice, pana la 2% in 2014, afectata de politica monetara stricta si inflatia ridicata. In ceea ce priveste companiile, experienta asupra platilor inregistrate acolo de Coface s-a deteriorat incepand cu decembrie 2013.

In Venezuela exista o recesiune si o hiperinflatie intr-un context de probleme sociale si politice. Situatia va ramane fragila, pana la alegerile legislative din septembrie 2015, in special pentru companiile care se expun riscului de nationalizare si sunt subiectul rationalizarii importului si al controlului asupra preturilor si al marjelor. Furnizorii, atat locali, cat si straini, ai statului si ai sectoarelor de petrol si gaze, se confrunta cu intarzieri de plata lungi.

 

  • Un mediu de afaceri extrem de variat

Alaturi de revizuirea riscurilor de tara, Coface a efectuat si o evaluare anuala a mediului de afaceri.

Printre imbunatatiri poate fi mentionata Algeria, pentru care monitorizarea negativa la un calificativ B al mediului de afaceri a fost eliminata. Tara resimte beneficiile modificarilor reglementarilor de afaceri introduse in Legea Finantelor din 2014, inclusiv o relaxare in procedurile de aprobare a proiectelor de investitii straine.

In schimb, la capitolul retrogradari se regaseste, nu surprinzator, mediul de afaceri din Ucraina, retrogradat la D. Situatia din tara s-a deteriorat semnificativ in ultimii ani in ceea ce priveste controlul coruptiei si al calitatii reglementarilor. Nivelul ridicat de instabilitate politica impiedica probabilitatea punerii in aplicare a oricaror reforme.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata