Executările silite referitoare la drepturile privind bunurile românilor trecute în proprietatea statului bulgar vor fi suspendate

Procedura de executare silită cu privire la drepturile românilor ale căror bunuri au fost trecute în proprietatea statului bulgar ca urmare a aplicării Tratatului dintre România și Bulgaria se suspendă de drept, până la împlinirea termenelor la care devin scadente obligațiile de plată prevăzute în titlurile de plată emise de ANRP, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 9/1998 (Cadrilater) și Legii nr. 290/2003 (Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța).

„Începând cu data de 18 decembrie 2014, orice procedură de executare silită cu privire la drepturile stabilite prin hotărâri ale comisiilor județene/Comisiei municipiului București, prin ordin emis de șeful Cancelariei Primului-ministru sau decizie de plată emisă de ANRP se suspendă de drept, până la împlinirea termenelor la care devin scadente obligațiile de plată prevăzute în titlurile de plată emise de ANRP”, informează un comunicat al Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților remis joi.

În Monitorul Oficial nr. 910 din 15 decembrie 2014 a fost publicată Legea nr. 164/2014 privind unele măsuri pentru accelerarea și finalizarea procesului de soluționare a cererilor formulate în temeiul Legii nr. 9/1998 și Legii nr. 290/2003, acte normative prin care se acordă despăgubiri cetățenilor români care au abandonat bunuri în Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța.

„Potrivit noii legi, plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri ale comisiilor județene/Comisiei municipiului București pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, respectiv prin ordin emis de șeful Cancelariei Primului-ministru sau decizia de plată emisă de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, în temeiul Legii nr.9/1998, se efectuează în ordinea cronologică a emiterii acestora, în tranșe anuale egale, eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2015”, se mai arată în comunicat.

Pentru fiecare tranșă, ANRP va emite un titlu de plată iar Ministerul Finanțelor Publice va onora respectivul titlu de plată în cel mult 180 de zile de la emiterea acestuia. Cuantumul unei tranșe nu poate fi mai mic de 20.000 lei. În cazul în care suma ce trebuie plătită este mai mică de 20.000 lei, aceasta va fi achitată integral, într-o singură tranșă.

„Înainte de împărțirea în tranșe, prin decizie a președintelui ANRP se va face o actualizare a sumei despăgubirilor cu inflația, pentru perioada de la emiterea hotărârilor comisiilor județene/Comisiei municipiului București, a ordinului emis de șeful Cancelariei Primului-ministru, deciziei de plată emise de ANRP până la momentul intrării în vigoare a legii”, precizează comunicatul.

De asemenea, se va face o actualizare a sumelor stabilite ca despăgubiri prin hotărâri judecătorești, de la momentul rămânerii hotărârii definitive și irevocabile până la data intrării în vigoare a legii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata