Exerciţiile fizice ajută la cicatrizarea mai rapidă a rănilor

25

Exerciţiile fizice ajută la cicatrizarea mai rapidă a rănilor, relevă un studiu realizat de specialişti de la Ohio State University, din SUA, pe persoane de vârstă medie şi avansată care aveau plăgi operatorii lipsite de riscuri de complicaţii, scrie pagina web www.passionsante.be.

Cercetătorii au constatat că pentru vindecarea rănilor sunt benefice nu numai repausul şi evitarea eforturilor puternice, ci şi activitatea fizică, inclusiv cea moderată, cum ar fi mersul pe jos în ritm susţinut, conform informaţiilor apărute pe portalul ww.advancedtissue.com.

În cadrul studiului, jumătate din pacienţii testaţi au primit doar de tratementele clasice pentru răni, iar ceilalţi au participat la şedinţe de activităţi fizice de trei ori pe săptămână, sub atenta supraveghere a cadrelor de specialitate. Timp de o oră, cei din urmă au făcut exerciţii relativ uşoare: pedalat pe bicicleta statică, mers în ritm moderat pe banda rulantă şi mişcări pentru întreţinerea musculaturii.

La finalul perioadei de cercetare, s-a constatat că rănile s-au cicatrizat în medie cu 25 % mai repede la bolnavii care făcuseră mişcare, în 30 de zile şi nu în 40, ca la restul pacienţilor. Autorii studiului au atras însă atenţia că această ”accelerare” nu poate fi extrapolată la totalitatea tipurilor de răni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata