Există surse pentru susţinerea reducerii CAS în anii următori dacă se recuperează datoriile din insolvenţă, declară premierul Ponta

Premierul Victor Ponta afirmă că există surse clare pentru susținerea reducerii CAS și pentru anii următori, dacă se recuperează datoriile de la contribuabilii aflați în insolvență, în acest scop fiind absolut necesară promulgarea noului Cod al insolvenței.

„Avem o veste bună și una proastă. Vestea bună este că, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflați în insolvență către ANAF, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator poate fi menținută pentru o perioadă de aproximativ opt ani, la un cost bugetar  de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei măsuri.

Vestea proastă este că, în prezent, există un blocaj în ceea ce privește Codul Insolvenței, care încă nu este promulgat. Dacă ar fi promulgat, nu ar mai exista discuții cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar și pentru viitor. De aceea am cerut astăzi CCR să transmită președintelui motivarea în cazul Legii Insolvenței, astfel încât acesta să promulge actul normativ”, subliniază premierul, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului remis marți.

Ponta consideră că „este bine pentru economie și este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege”.

„Sper că președintele nu va căuta niciun tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curții. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenței pentru a nu își plăti datoriile”, susține premierul.

În comunicatul Biroului de presă al Guvernului se precizează că, „din date publice, este confirmat faptul că, la finalul lunii aprilie, erau 54,2 mii contribuabili aflați în procedura insolvenței, care aveau arierate către ANAF în valoare de 41,91 miliarde lei”.

„Cele mai mari arierate înregistrate de contribuabili se datorează bugetului de stat (29,7 miliarde lei) și bugetului asigurărilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, către bugetul asigurărilor sociale de sănătate se înregistrează arierate de 2,29 miliarde lei. Din cele 41,9 miliarde de lei arierate înregistrate de către contribuabilii aflați în insolvență, la masa credală au fost înscrise arierate în valoare de 36 miliarde de lei, în jur de 86% din total”, mai arată sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata