Exploziile de raze gamma se pot produce şi în cazul novelor, nu doar al supernovelor

Exploziile de raze gamma, unde electromagnetice de frecvențe foarte mari produse de interacțiuni între particule subatomice, se pot produce frecvent și în cazul stelelor mai puțin masive, intrate în stadiul de nove, nu doar al stelelor foarte masive care la sfârșitul vieții intră în stadiul de supernove, însă modul în care razele gamma se formează rămâne în continuare un mister, conform unui nou studiu, transmite SPACE.com.

Supernovele sunt extrem de luminoase și provoacă explozii de radiații care adesea sunt mai strălucitoare decât o întreagă galaxie, înainte de a dispărea după câteva săptămâni sau luni. De-a lungul acestui interval, o supernovă poate radia tot atâta energie cât ar putea emite Soarele pe toată durata sa de viață. Emisiile de radiații gamma sunt de obicei asociate supernovelor, acest ultim stadiu al unei stele muribunde.

Însă astronomii au descoperit recent că și explozii stelare de intensitate mai mică, denumite nove, pot emite radiații gamma. Novele se produc, de obicei, în sisteme stelare binare — în care două stele se orbitează una pe cealaltă — atunci când una dintre stele, o pitică albă spre exemplu, acumulează prea mult hidrogen de la steaua parteneră.

Când acest combustibil atinge o masă critică, se aprinde, producând o serie de explozii nucleare de proporții cataclismice care măresc brusc strălucirea piticei albe. Novele sunt însă explozii stelare mult mai slabe decât supernovele și în urma lor steaua pe care se produc nu este complet distrusă (așa cum se întâmplă în cazul supernovelor care de multe ori pot duce la formarea unor găuri negre).

„Novele și supernovele sunt printre primele fenomene astronomice observate în istoria omenirii”, a comentat coautorul acestui studiu, Teddy Cheung, astrofizician la U.S. Naval Research Laboratory din Washington, D.C.. Novele sunt mult mai comune decât supernovele — în fiecare an se produc între 20 și 50 de explozii de tip novă în Calea Lactee, prin comparație cu doar o supernovă pe secol în galaxia noastră.

În cursul anului 2010, astronomii au detectat o emisie de raze gamma provenită de la nova V407 Cyg, aflată la 8.800 de ani lumină distanță, în constelația Lebedei (Cygnus). Această erupție a aruncat în cosmos de aproximativ 1.000 de ori mai multă energie decât produce Soarele în fiecare an.

Cercetătorii au descoperit ulterior că această novă s-a produs într-un sistem stelar binar neobișnuit, denumit sistem binar simbiotic, care este format dintr-o stea mică și foarte fierbinte și o stea gigantică și mai rece. O caracteristică principală a acestui tip de sistem binar este dată de vânturile dense de materie stelară ce suflă dinspre steaua gigantică — în cazul sistemului în care a apărut nova V407 Cyg, steaua mai mică preia de la steaua gigantică o masă de hidrogen gazos echivalentă masei Pământului în interval de timp de 10 ani. Dar cum sistemele binare simbiotice sunt foarte rare, s-a crezut și că emisiile de radiații gamma provenite din nove sunt cel puțin la fel de rare.

De această dată însă, oamenii de știință au identificat niște nove ordinare care pot emite, de asemenea, radiații gamma, iar descoperirea lor sugerează că astfel de emisii ar fi comune și în cazul stelelor aflate în stadiul de novă.

Această descoperire a fost realizată prin intermediul telescopului spațial Fermi, aparținând NASA. Lansat în 2008, acest telescop scanează în continuu cerul în căutarea emisiilor de raze gamma. În 2012 și 2013, astronomii au observat, cu surprindere, trei nove care emiteau raze gamma — V959 Mon, aflată la aproximativ 11.740 ani lumină distanță, în constelația Monoceros (Unicornul); V1324 Sco, aflată la 14.675 ani lumină în constelația Scorpius (Scorpion) și respectiv V339 Del, de la 13.700 de ani lumină, în constelația Delphinus (Delfin). Aceste nove au fost vizibile timp de până la 27 de zile.

Cercetătorii sunt de părere că aceste emisii de radiații gamma au apărut după ce undele de șoc emise de nove s-au ciocnit de nori interstelari de gaze și praf, dar condițiile exacte ale formării acestor emisii rămân necunoscute.

„Ne așteptăm să descoperim mai multe emisii de radiații gamma provenite de la nove, iar aceste noi observații ne vor ajuta să explicăm mecanismul de formare al acestor emisii în cazul novelor”, a mai precizat Cheung pentru Space.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata