EXPO MILANO 2015: Pavilionul României, un spaţiu fără restricţii care duce cu gândul la o casă deschisă

Pavilionul României de la Expo Milano 2015 își propune să seducă vizitatorii cu prezentarea nemijlocită de tradiții și peisaje, cu spectacole de teatru de magie și de jazz, dar și cu un restaurant cu specific românesc. Este o rețetă simplă dar directă, într-un spațiu care nu conține aproape niciuna dintre restricțiile altor pavilioane și în care totul trimite cu gândul la o casă deschisă, în care vizitatorii decid singuri cât vor să rămână și ce vor să facă.

Deși ecranele LED pe care sunt prezentate non-stop tradițiile, fauna și peisajele din România sunt impresionante prin masivitatea lor și prin calitatea imaginilor, pavilionul României nu iese în evidență prin inovația tehnologică, și probabil nimeni nu îl va compara din acest punct de vedere cu cele ale Coreii de Sud, Israelului sau Italiei.

De asemenea, pavilionul României nu și-a propus să prezinte un concept sau o poveste de mare simplitate, în care să contopească toate elementele pe care a dorit să le scoată în evidență și să sacrifice diversitatea de dragul mesajului, cum se întâmplă, de exemplu, la pavilionul UE.

După cum a afirmat comisarul general al pavilionului României, Georgian Ghervasie, într-un interviu acordat AGERPRES, pare evident că România nu a pregătit pentru Expo Milano 2015 lucruri spectaculoase, ci vrea pur și simplu să-și prezinte atuurile „așa cum sunt ele”.

În același timp, pavilionul României este unul dintre puținele de la Expo Milano 2015 în care nu există restricții, ceea ce înseamnă că vizitatorii pot merge oriunde și rămâne cât vor, fără a aștepta să se deschidă o ușă sau să se termine un film pentru a merge mai departe. Aceasta ar putea fi și explicația faptului că nu se formează cozi, pavilionul României fiind unul dintre puținele în fața cărora vizitatorii nu sunt ținuți să aștepte, chiar dacă trupele de teatru și de jazz se află într-o binemeritată pauză între spectacole.

Ideea în sine de a aduce la o expoziție universală trupe de teatru, de jazz sau de dans care să desfășoare spectacole în spațiul expozițional al unui pavilion este una inedită, fiind propusă de Andrei Teașcă, actor, regizor și magician apreciat.

„Am propus un proiect complex pentru toată perioada acestei expoziții. Mi s-a părut interesant să îmbinăm practic toate artele într-o formă contemporană și avem în această perioadă patru echipe — vorbim de teatru contemporan și magie, vorbim de dans contemporan, un mixt între dans contemporan și vizual, vorbim de un band jazz, un jazz modern, un jazz adaptat cu influențe tradiționale și, nu în ultimul rând, vorbim de teatru de mișcare scenică, teatru non-verbal. Propunem o variantă modernă de prezentare și de îmbinare a artelor pentru că, nu-i așa, trebuie să ținem și noi ștacheta într-o formă internațională, ne aflăm într-un spațiu deosebit și cred că, din punctul meu de vedere, pavilionul României se află la înălțime”, a declarat el .

Andrei Teașcă spune că teatrul de magie pe care îl practică împreună cu colegii săi la pavilionul României este o formă neconvențională, modernă, adaptată pentru toate categoriile de public.

„După cum vedeți, aici se află oameni de peste tot, din toată lumea, copii fericiți că vin să viziteze, și noi trebuie să-i ținem puțin în pavilionul nostru pentru a face cunoștință cu tradițiile și cu obiceiurile și cu tot ceea ce înseamnă până la urmă și formă modernă de existență, pentru că trăim într-un secol nebun, într-un secol al vitezei, și trebuie să îmbinăm tradiția și modernitatea”, a mai afirmat el.

Marius Vernescu, pianist într-un trio alături de un basist și un baterist, afirmă că aceasta este prima lui experiență la o expoziție. „Este o onoare pentru mine să reprezint România. Sunt singurul pianist român câștigător al premiului internațional de jazz de la Montreux, la secțiunea pian-solo, și cred că și pentru România este o imagine bună cu mine”, a declarat pianistul.

El recunoaște că este o experiență nouă să concerteze într-un spațiu în care spectatorii se schimbă uneori foarte des. „Este pentru prima dată când sunt pus într-o postură de acest fel. Cânt, vine un lot de oameni, ascultă, pleacă, vin alții, de fiecare dată trebuie să fim în priză”, a spus Marius Vernescu.

„Ideea de a avea o trupă de jazz la expoziție mi se pare foarte bună, pentru că noi nu cântăm numai jazzul tradițional american, avem și elemente românești, să spunem etno-jazz, unde avem și teme populare puse pe ritm de jazz. În plus, când mai cântăm jazzul american, fiind muzică internațională, foarte mulți o recunosc. Nu ne putem adresa numai cu etno-jazz, să cântăm numai piese românești puse pe ritm de jazz”, a mai afirmat el.

Andreea, o adolescentă româncă de 17 ani stabilită de opt ani în Italia împreună cu familia, spune că muzica este unul dintre lucrurile care i-au plăcut cel mai mult la pavilionul României, pe care l-a vizitat împreună cu colegii ei de liceu.

„Mi-a plăcut. Cel mai mult mi-a plăcut terasa sus, foarte frumoasă, și muzica (…) Colegii mei se așteptau la ceva mai mare, dar le-a plăcut. Și profesoarei de italiană i-a plăcut foarte mult. Sincer, celelalte pavilioane mi-au plăcut un pic mai puțin. Nu mi s-a părut că au redat exact tradiția și cultura lor”, a spus eleva de origine română, care revine în România în fiecare an.

În plus, ea spune că ideea de a duce elevii la expoziția universală este una care pur și simplu a încântat-o. De altfel, dacă îi urmărești pe elevii așezați pe trotuar pentru a atinge cu mâna culoarul de apă special amenajat în jurul pavilionului României, îți dai seama că și ei sunt la fel de încântați de modul în care și-au petrecut ziua.

Foarte bine par să se fi simțit la pavilionul României și doi bătrâni de aproape 80 de ani, soț și soție, care au vizitat țara noastră în urmă cu peste 40 de ani.

„Am fost în România acum foarte mulți ani, cu mașina, în 1971-1972. Pavilionul este unul foarte național, foarte frumos. Noi oricum cunoșteam tradițiile românești, pentru noi nu este ceva nou, dar este frumos realizat, este primitor, iar fetele (hostesele — n.r.) sunt drăguțe”, au spus Maria și Umberto, de 78 de ani fiecare, care spun că s-ar întoarce din nou în România, deși sunt siguri că nu ar mai face-o cu automobilul.

Sus, la etajul pavilionul României, unde s-a deschis marți restaurantul cu specific românesc, spațiul din lemn cu acoperiș de stuf, terasa din jur și, nu în ultimul rând, produsele tradiționale românești promit să fie o altă atracție care va crește de la o zi la alta. Cei trei bucătari români care gătesc pentru străinii sau românii care vin să mănânce la restaurantul românesc de la Expo Milano 2015 sunt convinși că produsele românești își vor găsi cu siguranță doritori în aglomerația de localuri care le fac cu ochiul turiștilor.

„Pentru mine și pentru colegii mei este o experiență foarte interesantă din punct de vedere cultural, văzând că vin foarte mulți turiști din toate colțurile lumii și gustă bucătăria românească. Încercăm să demonstrăm și să facem mâncare cu gust bun, ca să ne mândrim cu preparatele pe care le găsim la noi în țară”, a declarat Emanuel Codrin Salomeia, din Bacău.

La restaurantul românesc se gătesc „sarmale cu mămăliguță, iahnie de fasole cu ciolan, ciulama cu mămăliguță, mititei”, ne-a spus la rândul său Ionel Șain, din Timișoara, un alt bucătar de la restaurantul românesc.

În ceea ce privește prețurile, dintre care multe se învârt în jurul sumei de 7 euro, bucătarii români spun că sunt convenabile, dacă se ține cont de mărimea porțiilor.

„Sigur că da (sunt convenabile — n.r.), față de alte pavilioane care au prețuri un pic mai mari decât la noi, dar au porțiile foarte mici, din punct de vedere al gramajului. Noi avem un meniu variat, în care se poate mânca pe săturate la un preț accesibil. Deci este OK ca preț”, a mai spus primul dintre cei doi bucătari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
0 comentarii
  1. Dana spune

    Un articol slab, inflorit, exagerat, total neprofesional, intr-un limbaj ce lasa de dorit și pune la indoiala profesionalismul jurnalistului. De fapt, un articol dupa chipul și asemanarea pavilionului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata