Exporturile companiilor româneşti au crescut, dar cu escaladarea riscurilor comerciale

– Conform unui studiu „Coface”, exportatorii autohtoni au înregistrat creşteri ale afacerilor, dar cu escaladare de riscuri comerciale, care se pot răsfrânge mai departe asupra partenerilor de afaceri locali

– Exporturile firmelor româneşti au crescut cu 12% în anul 2013 comparativ cu anul 2012

– Din cauza majorării duratei de încasare a facturilor de pe piaţa externă, companiile româneşti îşi achită cu întârziere obligaţiile de plată către partenerii locali

Exporturile au reprezentat unul dintre principalii factori care au sustinut cresterea economica din ultima perioada. Revirimentul acestora este specific tarilor in curs de dezvoltare intr-o perioada post criza, cand cererea dinspre tarile dezvoltate cunoaste o schimbare de structura.

Mai exact, intr-o perioada de criza, consumatorii au tendinta generala de inlocuire a bunurilor superioare sau de lux cu produse inferioare, mai ieftine sau cu o valoare adaugata mai mica. Acest specific a marcat si evolutia exporturilor romanesti pe parcursul anului 2013, in conditiile in care acestea au fost puternic dependente de industria auto, iar destinatiile au fost cu precadere in tarile dezvoltate.

Astfel, dupa o relativa stagnare in anul 2012, exporturile au inregistrat in 2013 un avans anual de 12% (crestere reala, serie bruta), devansand importurile care au crescut cu doar 2%.

Avansul exporturilor, pe fondul unei tendinte generalizate de depreciere a monedei locale, ne indica o dezvoltare comerciala semnificativa a firmelor autohtone exportatoare. In ciuda acestui fapt, este necesara chestionarea sustenabilitatii acestor cresteri, respectiv a masurii in care acestea se regasesc in valoarea adaugata si lichiditatea finala.

In ce masura aceste cresteri creeaza valoare adaugata pe termen lung? Cat de monetare sunt aceste cresteri si care este calitatea acestora? Aceste intrebari sunt cu atat mai esentiale, cu cat exporturile comporta un rol din ce in ce mai important in sustinerea cresterii economice pe termen mediu-lung.

 

  • Exportatorii prezinta riscuri comerciale semnificative

Pentru a raspunde intrebarilor de mai sus, „Coface” a selectat un esantion de 400 de companii, reprezentand cei mai importanti exportatori autohtoni (in functie de cifra de afaceri totala inregistrata in anul 2012). Conform declaratiilor financiare depuse pentru activitatea desfasurata in anul 2012, acestea inregistrau o cifra de afaceri totala de aproximativ 35 miliarde euro (15% din cifra de afaceri a tuturor firmelor din Romania), deci o medie a cifrei de afaceri de 86 milioane euro.

Aceste companii sunt foarte importante pentru economia locala, in conditiile in care chiar si prin excluderea celor mai mari exportatori (cele mai mari 6 companii cu cifre de afaceri mai mari de un miliard de euro, au generat o pondere de 40% din esantionul analizat), valoarea medie a cifrei de afaceri pentru companiile ramase este de 52 milioane euro.

Analizand rezultatele financiare aferente perioadei 2011 – 2012 pentru companiile din esantionul analizat, se observa ca:

  • 6 din 10 companii companii au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri, 2 dintre acestea remarcandu-se cu avansuri peste 25%. Per total esantion, cifra de afaceri a crescut in anul 2012 in medie cu 3%. Eliminand efectul celor mai importante 6 companii din esantionul analizat, cifra de afaceri medie a inregistrat un avans similar, de 2,5%.
  • Dinamica comerciala nu s-a transpus proportional in avansul rezultatului net, in conditiile in care doar 5 din 10 companii au inregistrat cresteri ale profitului net.
  • Creantele au inregistrat un avans mediu de 1%, mai lent decat dinamica cifrei de afaceri per total. Totusi, eliminand cele mai importante 6 companii din esantionul analizat, creantele totale pentru restul de companii au crescut in medie cu 13%. Acesta este un prim semnal de alarma, care indica o crestere a afacerilor pe fondul asumarii unui risc comercial in crestere.
  • Durata medie de incasare a creantelor pentru firmele exportatoare din esantionul analizat a crescut de la 65 de zile, nivel inregistrat in anul 2011, la 75 zile in 2012. Aproape 6 din 10 companii analizate s-au confruntat cu o extindere a duratei medii de incasare a creantelor, dintre care 3,5 au inregistrat un avans de peste 25%. Extinderea termenului de incasare a creantelor s-a transpus intr-o presiune de scadere a lichiditatilor efective a acestor companii cu 31%. Doua treimi dintre aceste companii si-au compensat nevoia de lichiditate printr-o crestere a datoriilor pe termen scurt, in special catre furnizori.
  • Practic, vorbim de 4 din 10 companii exportatoare din esantionul analizat care au inregistrat o crestere semnificativa a duratei medii de colectare a creantelor, si care si-au transpus mai departe aceasta nevoie de finantare catre furnizori, prin plata mai tardiva a facturilor. In masura in care aceste companii exportatoare nu importa materii prime, deci majoritatea furnizorilor acestora sunt autohtoni, putem vorbi de o propagare a finantarii comerciale dinspre interiorul tarii catre exterior. Din cauza lipsei datelor necesare, nu se poate cuantifica exact masura in care furnizorii firmelor exportatoare sunt autohtoni. Cu siguranta, o parte dintre acestia sunt companii romanesti, care au fost nevoite sa accepte termene de incasare mai extinse, deoarece clientii lor, firmele exportatoare au creditat comercial, mai departe, clientii lor internationali.

Aceasta dinamica atrage riscuri sistemice semnificative, deoarece firmele locale nu mai sunt expuse doar comportamentului de plata al partenerilor domestici, ci inregistreaza expuneri indirecte (mascate) si catre companii internationale, prin livrarea produselor/ serviciilor catre exportatori care accepta termene de incasare mai extinse de la partenerii lor internationali.

Astfel, o deteriorare a disciplinei de plata in economiile principalilor parteneri comerciali (Germania, Franta, Italia, Ungaria) se va propaga mult mai rapid in economia reala.

  • Care sunt consecintele acestei politici de crestere agresiva?

 

Dintre cele 400 de companii din esantionul analizat, 20 si-au intrerupt deja activitatea pe parcursul anului 2013.

La cererea partenerilor de afaceri, „Coface” a analizat pe parcursul anului 2013, 350 de companii dintre cele 400 considerate. In baza rapoartelor de credit pregatite in mod individual pentru fiecare companie in parte, se constata urmatoarele:

  • 40% dintre firmele analizate comporta un risc de insolventa mare sau peste medie.
  • 30% dintre acestea nu efectueaza platile conform conditiilor contractuale.
  • Pentru 30% dintre aceste companii, „Coface” nu recomanda expunere de credit comercial (plata la termen).
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata