Fabricile de confecţii din Botoşani lucrează pentru cele mai mari case de modă internaţionale

Au îmbrăcat cei mai importanţi oameni ai planetei şi lucrează pentru cele mai mari case de modă ale Europei şi Statelor Unite. Fabricile de confecţii din Botoşani asigură produsele de lux pentru branduri din lumea modei precum Armani, Ralph Lauren, Prada, Zara, Zenia, Margiela, Massimo Dutti, Vivienne Westwood, Versace sau Hugo Boss.

Hainele făcute aici au ajuns să fie îmbrăcate de oameni importanţi ca Barack Obama, Vladimir Putin, Dmitri Medvedev sau de membrii Casei Regale a Marii Britanii.

”Avem contacte, practic, cu lumea cea mai înaltă din modă. Fabricile din Botoşani lucrează pentru Armani, Ralph Lauren, Prada, Zara, Zenia, Margiela, Massimo Dutti sau Hugo Boss. Relaţia este una de normalitate”, a afirmat directorul fabricii de confecţii Rapsodia Conf, Mihai Tincu. Acesta conduce de aproape 40 de ani fabrica din Botoşani.

Industria confecţiilor din judeţul Botoşani este unică la nivel naţional având în vedere numărul mare de angajaţi din acest sector, dar şi al fabricilor existente. Ce este mai important este că toate aceste fabrici lucrează în principal pentru export, având contracte, fie direct, fie prin companii intermediare, cu marii creatori de modă din lume.

”Ca industrie a confecţiilor din România ne situăm pe primul loc depăşind Focşaniul, Bacăul, zona Odorheiului şi a Târgului Secuiesc, a Timişoarei, a Oradei, prin numărul de salariaţi şi densitatea de firme de modă care vin aici. În Botoşani există astăzi aproximativ 10.000 de oameni care lucrează în cele aproximativ 100 de fabrici de confecţii, care au de la 10 la 800 de salariaţi”, a adăugat Tincu.

Confecţiile sunt o tradiţie la Botoşani. Prima fabrică de îmbrăcăminte a fost inaugurată pe 8 noiembrie 1948, după ce un grup de 30 de evrei stabiliţi atunci în Botoşani a decis să pună bazele societăţii comerciale Republica.

Pe timpul regimului comunist, industria textilă a cunoscut o nouă dezvoltare, Botoşaniul având două mari fabrici, fiecare cu peste 2.000 de oameni, una la Botoşani, iar cealaltă la Dorohoi, dar şi o fabrică de ţesături cu peste 10.000 de angajaţi (Uzinele Textile Moldova) şi mai multe filaturi.

După 1990, profilul monoindustrial al judeţului s-a păstrat, iar în 1993 apare prima fabrică mixtă de confecţii, cu capital de stat şi privat. Este vorba de societatea comercială Serconf, care şi-a început activitatea în spaţiile de la Confecţia (devenită ulterior Rapsodia Conf), cu capitalul omului de afaceri Josef Aslan Seroussi.

Ulterior, numeroşi italieni, francezi, greci, britanici sau nemţi, care s-au aflat, la un moment dat, în legătură cu Rapsodia Conf sau Serconf, şi-au deschis propriile afaceri la Botoşani. Este şi cazul lui Gerard Losson, un francez care a venit în România în 1997, şi care deţine, acum, una dintre cele mai puternice fabrice de confecţii — Formens.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata