Facultăţile mentale pot fi evaluate printr-un test făcut acasă

Pentru realizarea testului SAGE (Self Administrated Gerocognitive Exam), realizat pentru evaluarea capacităţilor cognitive şi a eventualului lor declin, nu este necesar niciun material sofisticat, ci e nevoie doar de un calculator, o imprimantă şi un stilou, scrie passionsante.be.

O echipă de cercetători de la Ohio State University (Statele Unite) a pus la punct un chestionar care poate fi descărcat, completat în circa un sfert de oră şi transmis medicului. Răspunsurile pun la dispoziţia doctorului date despre capacităţile vizual-spaţiale, limbaj, gândire, calcul, execuţie, memorie, etc. ale celui care completează restul, iar medicul poate da soluţiile adecvate.

Elementele testate ţin de funcţiile cognitive, care înregistrează un declin în caz de demenţă (îndeosebi în Alzheimer). Procedeul propus de cercetătorii din Ohio constă în identificarea timpurie a semnelor discrete ale deteriorării facultăţilor mentale.

S-au realizat teste pe circa o mie de persoane de peste 50 de ani. Rezultatele par edificatoare, testul detectând în patru cazuri din cinci persoanele cu probleme cognitive. Circa 95% din cele care nu au probleme în această privinţă au obţinut scoruri satisfăcătoare. Testul nu echivalează cu un diagnostic, ci oferă o indicaţie de bază pentru medicul de familie, căruia îi este transmis testul şi care poate astfel să îşi supravegheze ulterior mai atent pacientul.

Realizarea periodică a testului reflectă evoluţia situaţiei, fie că aceasta este normală sau îngrijorătoare la început. SAGE este disponibil deocamdată în trei limbi: engleză, spaniolă şi italiană, încheie passionsante.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata