Familiile europene, inegale în faţa accesului la proprietate

Pentru a deveni proprietare, familiile trebuie să facă un efort financiar mai mic în Danemarca, Germania și Portugalia, decât în Franța, Marea Britanie și în Polonia, unde cumpărarea unei locuințe înghite mai mulți ani de venituri, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de AFP.

În Danemarca, achiziționarea unei locuințe noi de 70 m.p. nu necesită decât 2,1 ani de venit mediu brut, față de 3 ani în Germania și 3,1 ani în Portugalia, potrivit acestui al treilea studiu anual al cabinetului de consultanță Deloitte, care vizează piața imobiliară rezidențială în 15 țări din Europa și în Israel.

În Belgia, Olanda, Irlanda, Spania și Austria, locuința este încă relativ abordabilă pentru că achiziționarea ei necesită între 3,6 și 5,6 ani de venit mediu brut.

Dimpotrivă, familiile trebuie să investească 7,9 ani de venituri medii brute în Franța, 8,5 în Marea Britanie și 10,4 în Rusia, adică un efort financiar mult mai considerabil.

În Republica Cehă, Italia, Ungaria și Polonia, efortul financiar care trebuie depus este aproape la fel de consecvent, cu 7,2 până la 7,4 ani de venituri.

Acest efort financiar ‘nu pare să fie corelat semnificativ cu nivelul de bogăție al țării’, comentează Deloitte.

De fapt, în țările cu Produs Intern Brut (PIB) ridicat ca Italia, Marea Britanie și Franța, precum și în altele cu economie mai puțin dezvoltată ca Republica Cehă, Ungaria și Polonia, el este cvasisimilar, mergând de la 7,2 la 8,5 ani de salariu mediu brut.

În ceea ce privește prețurile, Londra și Parisul au rămas capitalele cele mai scumpe în Europa în 2013, cu un preț mediu pe metru pătrat care poate depăși 10.000 de euro în prima și 8.140 euro în a doua.

În opoziție, Budapesta, Lisabona și Varșovia sunt capitalele cele mai puțin scumpe din Europa în 2013, cu un preț mediu pe metru pătrat de 1.140 de euro, 1.640 de euro și, respectiv, 1.704 euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata