Femei românce care au făcut pionierat (I)

Eliza Leonida Zamfirescu (10 nov. 1887 – 25 nov. 1973) a fost prima femeie studentă a Academiei Regale Tehnice din Berlin (1912), prima femeie inginer din Europa, şi mai târziu şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României.

Presa vremii a consemnat evenimentul: ”Elisa Leonida, prima femeie inginer din ţara noastră şi din Germania”. A fost prima femeie membră a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România şi membră a Asociaţiei Internaţionale a Femeilor Universitare.

A participat la război ca membră a Crucii Roşii, ajutând şi conducând mai multe spitale de campanie, fapt pentru care a fost decorată. A activat şi ca profesoară de fizică şi chimie la Școala de Fete ‘Pitar Moş’ sau la Școala de Electricieni şi Mecanici din Bucureşti, condusă de fratele ei, Dimitrie. În 1997 a fost instituit Premiul Eliza Leonida-Zamfirescu.

Gabriela Chaborski (14 oct. 1891—25 nov. 1936) a fost prima femeie conferenţiar universitar din România. A studiat la Facultatea de Știinţe Fizico-Chimice din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1916. Și-a susţinut lucrarea de doctorat la Geneva, la 22 martie 1919, aceasta având la bază o nouă formă de levură (ciupercă unicelulară), pe care o descoperise făcând analiza unei banane intrate în fermentaţie.

În 1920 a fost admisă, ca asistent, la Catedra de Chimie Generală şi Electrochimie din Universitatea bucureşteană, apoi conferenţiar de chimie anorganică, în 1924. A elaborat metode originale de separare şi dozare a unor elemente, precum şi lucrări referitoare la studiul moleculei. A fost vicepreşedinte al Societăţii Române de Chimie.

***

Vera Myller (1 dec. 1880—12 dec. 1970 ), matematician, a fost prima femeie profesor universitar din România. A absolvit secţia de ştiinţe fizico-chimice a Școlii Superioare pentru Femei ”Bestujev” din St. Petersurg (1897-1902). În 1906 şi-a susţinut doctoratul în ştiinţele matematicii cu teza ”Teoria ecuaţiilor integrale folosită la câteva dezvoltări în serie”.

A fost asistent universitar la catedra de Introducere în Analiză de la Universitatea din St. Petersburg (1906-1907). Și-a urmat soţul la Iaşi, unde a devenit doctor docent, în 1910. În 1912, a întemeiat, împreună cu soţul ei, Alexandru Myller, Seminarul Matematic Ieşean şi o bogată bibliotecă cu opere fundamentale în domeniul matematic. La 1 noiembrie 1918 a devenit prima femeie profesor universitar din România, predând algebra superioară şi teoria funcţiilor la Universitatea din Iaşi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata