Femeile care locuiesc în zone cu mai multă verdeaţă trăiesc mai mult

Femeile care locuiesc în case înconjurate de zone cu mai multă vegetaţie pot prezenta un risc mai scăzut de deces comparativ cu cele care trăiesc în locuri unde nu se află copaci sau locuri cu verdeaţă, se arată într-un studiu citat de UPI.com.

Echipa de cercetători a strâns date de la peste 108.000 de femei din Statele Unite ale Americii, între 2000 şi 2008.

Cercetătorii au descoperit că femeile care locuiesc în zone cu multă verdeaţă prezintă un risc de deces cu 12% mai mic decât cele care nu au împrejurul casei copaci sau spaţii verzi. Studiul a mai stabilit că femeile cu mai multă vegetaţie în jurul caselor în care locuiesc sunt cu 34% mai puţin supuse riscului de a dezvolta boli respiratorii, iar cele care trăiesc în zone cu vegetaţie bogată au un risc cu 13% mai mic să dezvolte forme de cancer decât cele din locuri mai puţin verzi.

Chiar dacă studiul a găsit asocieri între locuirea în zone verzi şi durata mai mare de viaţă, nu a avut ca obiectiv demonstrarea relaţiei de la cauză la efect.

”Am fost surprinşi să vedem asemenea asocieri puternice între expunerea la zone cu verdeaţă şi o rată mai scăzută a deceselor”, a comunicat autorul studiului, Peter James’, cercetător asociat la Harvard T.S. Chan School of Public Health din Boston.

”Am fost şi mai surprinşi să descoperim că o mare parte a avantajului nivelelor mari de vegetaţie pare să fie asociată cu o sănătate mentală îmbunătăţită”, a mai transmis Peter James într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au menţionat că sănătatea mentală mai bună s-a reflectat în nivele scăzute de depresie. Alte elemente care ar putea fi implicate în beneficiile spaţiilor verzi includ mai multe ocazii de socializare, mai multă activitate fizică şi o expunere mai redusă la poluarea aerului, potrivit autorilor studiului. Studiul a fost publicat în revista Environmental Health Perspectives. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata