Afacere de lux cu o fermă de sturioni – Caviarul obţinut se vinde cu o mie de euro kilogramul

La Tiraspol, un om de afaceri a creat o adevărată comoară – una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni din Europa. Caviarul obţinut se vinde cu o mie de euro kilogramul şi ajunge pe pieţe aflate la zeci de mii de kilometri distanţă de Republica Moldova, conform agrobiznes.md.

Peştii sunt crescuţi la o fermă dotată cu cele mai noi tehnologii şi ating mărimea unui om, aşa că nu doar cumpărătorii, ci şi turiştii se îmbulzesc cu gura căscată la crescătorie. Mai ales că aici ei pot vedea şi cum sunt prelucrate unele dintre cele mai scumpe delicii culinare – icrele negre.

Totul a început acum opt ani, când a fost construită prima hală pentru creşterea sturionilor. Astăzi complexul arată mai mult a uzină, decât a crescătorie de peşti – este „o adevărată fabrică de făcut bani„, spun specialiştii în domeniu. Afacerea se întinde pe 7 hectare de teren, are şapte hale pentru recircularea apei, creşterea şi reproducerea peştelui, bazine cu o capacitate de 30 de tone şi laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă generaţie.

În fiecare an, aici pot fi produse câte cinci tone de caviar şi 50 de tone de peşte. Cel puţin, asta se prevede până în 2019, iar în prezent, anual, se obţine o tonă de icre negre. Potrivit specialiştilor, în categoria sturionilor se înscriu mai multe specii: morun, cega, nisetru, păstruga etc. Iar denumirea de „caviar” nu poate desemna decât icrele de sturion conservate cu sare, cele provenite de la alte specii de peşte pot fi denumite doar „înlocuitor de caviar”.

„Creşterea sturionului pentru dobândirea caviarului este o afacere scumpă, dar răsplătită cu profit. Caviarul nostru este fără conservanţi. Ne străduim să păstrăm gustul caviarului tradiţional, de pe vremuri. Aceasta ne face vulnerabili în faţa reţelelor de supermarketuri, care cer ca produsele să poată fi păstrate cât mai mult timp. Totuşi, pentru noi sănătatea consumatorului este prioritară. Caviarul este o plăcere scumpă şi cei care îl cumpără au dreptul să solicite un produs calitativ„, spune doctorul în biologie Svetlana Kasaeva, director executiv al complexului.

 

  • Rafinamente culinare la preţuri regale

În restaurantele de lux din marile capitale ale lumii, o porţie de 30 de grame de caviar de sturion costă circa 150 de euro, însă există varietăţi de caviar al căror preţ atinge 300 de euro pentru aceeaşi cantitate, în funcţie de aromă, consistenţă şi culoare. Asta ar însemna că preţul ajunge la circa 10.000 de euro per kilogram.

 

  • Cererea, cu mult peste ofertă

Astăzi, pe piaţa internaţională, cererea pentru carnea de sturion şi, mai ales, a icrelor acestuia a depăşit de aproape zece ori oferta. Anual, solicitarea de caviar este de 1.200 de tone, în timp ce oferta se limitează la doar 180 de tone. Pe piaţa din Republica Moldova kilogramul de sturion se vinde cu 10 – 12 euro, iar cel de icre costă 1.000 de euro. În Occident, însă, preţul caviarului creşte de cinci-şase ori.

Prelucrarea caviarului are loc sub stricta monitorizare a Svetlanei Kasaeva, care a venit să muncească la Tiraspol tocmai din oraşul Astrahan, Federaţia Rusă. În fosta URSS, povesteşte specialista, era o singură universitate care, o dată la patru ani, forma câte un grup de studenţi pentru a-l iniţia în secretele prelucrării icrelor negre. Acum această meserie este transmisă de la meseriaş la ucenic, direct la fabrică.

Citește și
1 Comentariu
  1. jefu spune

    care moldova vere? tiraspol e transnistria

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata