Festivalul zăpezii în Japonia

Festivalul zăpezii, desfăşurat an de an la Sapporo, în Japonia, atrage, la fiecare ediţie, un număr foarte mare de vizitatori din ţară şi de peste hotare. Timp de o săptămână, în perioada 5-11 februarie, sute de statuete din zăpadă şi din gheaţă umplu străzile oraşului. Variind de la replici după piese arhitecturale celebre japoneze sau străine şi până la reprezentări imaginare, sculpturile din zăpadă şi gheaţă creează o atmosferă feerică.

Festivalul a debutat în 1950, când elevii de la liceul local au sculptat şase statuete din zăpadă în Parcul Odori, de-a lungul străzii principale din oraş. A atras un număr impresionant de spectatori, iar în anii care au urmat spectacolul era deja emblema oraşului Sapporo. Aflat la cea de-a 65-a ediţie, evenimentul atrage în prezent peste 2 000 000 de vizitatori.

În jur de 150 de grupuri de locuitori prezintă câte o statuie pe o anumită temă. Mai mult decât atât, ei se oferă voluntar pe toată perioada expoziţiei, oferind informaţii turistice, ajutându-i pe cei cu disfuncţii fizice să-şi împingă căruciorul pe străzile acoperite cu zăpadă sau traducând informaţiile necesare pentru străini. În cadrul festivalului are loc şi o competiţie pentru desemnarea celei mai frumoase statuete. Se va acorda, de asemenea, şi un premiu de popularitate.

În 1972, festivalul zăpezii a fost organizat în acelaşi timp cu cea de-a XI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sapporo, aducând astfel renume internaţional evenimentului. În 1974 a fost organizată o competiţie internaţională de statui din zăpadă, iar la cea de-a XXIV-a ediţie, în 1997, au participat 21 de echipe din 19 ţări.

Printre acestea erau şi echipe din Hawaii sau Asia de Sud, unde nu ninge niciodată. Membrii acelor echipe erau bucătari care obişnuiau să facă sculpturi din gheaţă ca decoraţiuni pentru felurile de mâncare servite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata