„Fileteado”, arta pe care oraşul Buenos Aires o doreşte inclusă în patrimoniul umanităţii

Guvernul Orașului Autonom Buenos Aires a propus ca renumitul ‘fileteado’ – care a început ca o formă de a decora cu linii subțiri căruțele, apoi a invadat transportul public din Buenos Aires și mai târziu a devenit emblematic pentru oraș – să fie inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității, care, din 2009, cuprinde și tangoul.

Această practică, transformată apoi în artă, este cunoscută în prezent drept ‘fileteado porteno (din Buenos Aires)’ și are chiar și o Zi proprie, 14 septembrie, în amintirea primei expoziții care i-a fost dedicată, la Galería Wildenstein din Buenos Aires în 1970, potrivit site-ului guvernului local.

María Victoria Alcaraz, responsabil cu promovarea acestei candidaturi pe lângă UNESCO, a declarat miercuri, pentru EFE, că ‘fileteado’ este o tehnică ce aparține în mod clar orașului Buenos Aires.

Povestea spune că primii care au dezvoltat această tehnică ornamentală — cu linii curbe ornate cu elemente florale și animaliere, pictate în culori vii, pe fond închis — au fost imigranți italieni de la începutul secolului al XX-lea, care decorau în acest fel căruțele din Buenos Aires. Uneori, aceste linii formează un chenar în interiorul căruia sunt incluse proverbe, aforisme și fraze ingenioase ‘inventate de popor’, multe dintre ele scrise în ‘lunfardo’, jargon din Buenos Aires.

Este vorba despre ‘o artă populară care s-a născut într-un cartier mărginaș și s-a transmis de-a lungul timpului’, a declarat, pentru EFE, maestrul ‘fileteador’ Martiniano Arce. Cu o viață întreagă dedicată acestei practici, nu este de mirare că Arce și-a împodobit prin ‘fileteado’ propriul coșciug, care, conform mărturiei artistului, îi va servi când va trece în eternitate, în anul 2046, la vârsta de 107 ani.

Pe măsură ce orașul a crescut, această tehnică s-a perfecționat, iar după dispariția trăsurilor a fost folosită la înfrumusețarea autobuzelor din Buenos Aires. Un ‘filete’ — desen realizat prin tehnica ‘fileteado’ — transmite, pe bază de culori și forme, idiosincrazia locuitorilor din Buenos Aires și ritmul în care se mișcă orașul.

Alfredo Genovese, alt recunoscut ‘fileteador’ argentinian, a declarat pentru EFE că ‘există o analogie între geneza ‘filete’-ului și cea a tangoului: ambele au fost practici marginale sau minore care apoi s-au consacrat și erau consumate de aceleași persoane, în general clasele populare’.

Orice obiect poate fi împodobit prin această tehnică, de la recipientul pentru ‘mate’ (băutură preparată prin infuzarea frunzelor uscate de ‘yerba mate’), până la chitară, telefon sau tastatura unui calculator.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) va decide în 2015 dacă această artă va avea un loc pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata