Filme premiate în 2014

Filmul „12 Years a Slave” s-a impus în 2014 ca cel mai bun film, categorie la care a primit trei importante premii – Globul de Aur, BAFTA și Oscar. Festivalurile de la Cannes, Berlin și Veneția au premiat filme ca „Winter Sleep”, „Black Coal, Thin Ice” sau „En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron”. Redăm în continuare principalele filme premiate la cele mai importante evenimente de acest gen din industria filmului.

Premiile Oscar: „12 Years a Slave”, cel mai bun film

„12 Years a Slave” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film și a intrat în istorie, devenind prima peliculă a unui regizor de culoare care obține cea mai înaltă distincție a industriei cinematografice în cele 86 de ediții ale premiilor Oscar. Filmul regizorului britanic Steve McQueen, care abordează problema sclaviei în America de dinaintea Războiului Civil, a mai câștigat alte două premii Oscar: pentru cea mai bună actriță în rol secundar (debutanta Lupita Nyong’o) și pentru cel mai bun scenariu adaptat, semnat de John Ridley, care a transpus pentru marele ecran cartea de memorii a lui Solomon Northup, un om liber ajuns sclav în Louisiana. „12 Years a Slave” s-a impus în fața thriller-ului spațial „Gravity”, al cineastului mexican Alfonso Cuaron.

„Gravity” a câștigat totuși cele mai multe premii Oscar, șapte, inclusiv trofeul pentru cel mai bun regizor, Cuaron devenind astfel primul latino-american care obține această distincție. „Gravity”, care o are în centru pe Sandra Bullock în rolul unui astronaut izolat în spațiu, a fost recompensat cu premii la categoriile tehnice, cum ar fi efecte speciale și imagine.Filmul de buget redus „Dallas Buyers Club”, povestea unui activist anti-SIDA din anii 1980, a câștigat trei premii Oscar, printre care și cele de la categoriile de interpretare masculină.

Matthew McConaughey a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru felul în care l-a întruchipat pe Ron Woodroof, un bolnav de SIDA homofob care devine un activist pentru drepturile pacienților. Matthew McConaughey a slăbit 23 de kilograme pentru acest rol. Partenerul său din film, Jared Leto, a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar. El interpretează rolul unui travestit, pentru care a fost la rândul său nevoit să slăbească drastic. Au mai primit premii Oscar la diverse categorii filmele „Blue Jasmine”, de Woody Allen, „Frozen”, ales cel mai bun film de animație (este pentru prima dată când Disney Animation Studios câștigă Oscarul, după introducerea acestei categorii în 2002), „The Lady In Number 6”, „Helium”, „Mr Hublot”, „Twenty Feet from Stardom”, „The Great Gatsby”, „Her”.

Marele perdant al galei a fost thriller-ul cu accente comice „American Hustle” (‘Țeapă în stil american), în regia lui David O. Russell. Pelicula nu a obținut niciun trofeu, deși fusese nominalizată la zece categorii.

Globurile de Aur: „12 Years a Slave”, cel mai bun film

„12 Years a Slave” a câștigat și Globul de aur pentru cel mai bun film. „American Hustle” a obținut trei Globuri de aur — pentru cel mai bun film (comedie/muzical), pentru cea mai buna actriță (comedie/muzical) și pentru cea mai buna actriță în rol secundar. „Dallas Buyers Club” a fost recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor (dramă), „Blue Jasmine” — cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (dramă); „The Wolf of Wall Street” — Globul de Aur pentru cel mai bun actor (comedie/muzical), „Breaking Bad” — Globul de Aur pentru cel mai bun actor dintr-un serial TV (drama), „Gravity” — Globul de Aur pentru cel mai bun regizor; „La grande bellezza” — Globul de Aur pentru cel mai bun film străin într-o limbă străină, „Mandela: Long Walk to Freedom” — Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original, „Frozen” — Globul de Aur pentru cel mai bun film de animație. Globul de Aur, premiul Cecil B. DeMille, a fost acordat actorului Woody Allen. Globurile de Aur sunt printre cele mai așteptate premii ale industriei de film. Acordate în ianuarie, ele sunt un fel de preambul la Oscaruri, câștigătorii unui Glob putându-se aștepta la măcar o nominalizare din partea membrilor Academiei Americane de Film.

Premiile BAFTA: „12 Years a Slave”, cel mai bun film

La premiile BAFTA de anul acesta, s-au remarcat drama „12 Years a Slave” (12 ani de sclavie), în regia britanicului Steve McQueen, care a primit premiul pentru cel mai bun film, și thriller-ul spațial „Gravity” (Gravity 3D: Misiune în spațiu) care a primit, între altele, premiul Alexander Korda pentru cel mai bun film britanic, deși a avut un regizor mexican și actori americani. „12 Years a Slave” a primit și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, iar „Gravity” a primit în total șase premii BAFTA la diverse categorii. Alte filme premiate cu BAFTA au fost „Blue Jasmine”, „The Act of Killing”, „American Hustle”, „Sleeping with the Fishes”, „The Great Gatsby”, „La grande bellezza”, „Rush”, „Room 8”, „Philomena”, „Captain Phillips”, „Kelly + Victor”. British Academy of Film and Television Arts (Academia britanică de film, televiziune și arte, BAFTA) răsplătește cea mai bună producție, de orice naționalitate, dintre cele difuzate pe ecranele cinematografelor britanice în anul precedent.

Festivalul de film independent american Sundance: „Whiplash”, marele câștigător

Marele premiu pentru ficțiune și premiul publicului la festivalul Sundance a revenit peliculei „Whiplash”, regizată de tânărul regizor Damien Chazelle, distins la ediția din 2013 a festivalului pentru un film de scurt metraj. Cu Miles Teller și J.K.Simmons în rolurile principale, „Whiplash” este o dramă care are în centru relația conflictuală dintre un tânăr toboșar de jazz și profesorul său. Marele premiu pentru documentar a fost adjudecat de „Rich Hill”, realizat de Tracy Droz Tagos și Andrew Droz Palermo, care face portretul a trei adolescenți defavorizați dintr-un orășel din statul american Missouri.

Dintre filmele străine participante la festival, marele premiu pentru ficțiune i-a fost atribuit peliculei „Matar a un hombre”, a chilianului Alejandro Fernandez Almendras, o producție chiliano-franceză, iar marele premiu pentru documentar — unei pelicule care explorează consecințele războiului civil din Siria, „Return to Homs”, semnată de Talal Derki, producție siriano-germană. Pe lângă „Whiplash”, au mai primit premii din partea publicului drama etiopiană „Difret” și documentarele „Alive Inside: A Story of Music & Memory”, despre efectele benefice ale muzicii asupra pacienților care suferă de boala Alzheimer, și „The Green Prince”, povestea reală a unui palestinian care a spionat mișcarea Hamas în favoarea Israelului timp de zece ani.

Regizorul austriac Hubert Sauper a fost distins cu premiul special al juriului pentru ‘curajul cinematografic’ demonstrat de documentarul său despre neocolonialism, intitulat „We come as friends”, iar „Happiness”, al francezului Thomas Balmes, a obținut trofeul festivalului pentru fotografie. Organizat pentru prima dată, în august 1978, în Salt Lake City, într-un format incipient, cu scopul de a atrage cât mai mulți iubitori ai filmului în statul Utah, Festivalul de film Sundance a devenit unul dintre cele mai importante evenimente dedicate filmului independent în SUA.

Festivalul cuprinde secțiuni de concurs pentru filme americane și internaționale, atât lungmetraje cât și scurtmetraje. Această a 30-a ediție, organizată în zona muntoasă Park City a statului Utah, în perioada 16-26 ianuarie 2014, a fost dedicată lui Robert Redford pentru contribuția sa la începutul anilor 1980 pentru organizarea festivalului. Un număr record de filme au fost înscrise în competiția din acest an — 12,158, din care 4.057 filme de lungmetraj și 8.161 filme de scurtmetraj, iar 54 de regizori și-au făcut debutul la acest festival.

Festivalul internațional de film de la Berlin: „Black Coal, Thin Ice” a primit Ursul de Aur

„Black Coal, Thin Ice” (producție China), în regia regizorului chinez Diao Yinan, a cucerit Ursul de Aur pentru cel mai bun film și Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, în interpretarea lui Liao Fan. „Black Coal, Thin Ice” este un amestec elegant de film noir și film de artă, cu crime în serie și o neașteptată poveste de iubire.

China a mai obținut Ursul de Argint pentru contribuție artistică deosebită în categoriile pentru pelicula „Blind massage”, semnată de Lou Ye. Japoneza Haru Kuroki a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță pentrurolul din „The Little House”, în regia veteranului Yoji Yamada. Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit americanului Richard Linklater, pentru filmul „‘Boyhood”, o odă închinată timpului. Terminat în numai 39 de zile, „Boyhood” îi are ca protagoniști pe Patricia Arquette și Ethan Hawke.

Compatriotul său, regizorul Wes Anderson, a obținut Ursul de Argint — Marele premiu al juriului pentru „The Grand Budapest Hotel”, care însă a avut și apanajul unei distribuții de excepție cu nume consacrate precum Ralph Fiennes și Tony Revolori în rolurile principale, alături de F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Léa Seydoux. Franța a fost recompensată cu Premiul Alfred Bauer pentru noi perspective în arta cinematografică, acordat filmului „Aimer, boire et chanter”, în regia lui Alain Resnais. Doi tineri francezi, Caroline Poggi și Jonathan Vinel, au primit la rândul lor Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru „Tant qu’il nous reste des fusils a pompe”.

Ursul de Argint la această categorie i-a fost atribuit unui alt francez, Guillaume Cailleau, pentru „Laborat”. Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu le-a revenit germanilor Ana și Dietrich Brüggemann, pentru „Kreuzweg / Stations of the cross”, un film sufocant despre o tânără adolescentă prizonieră a fundamentalismului religios catolic. Alonso Ruizpalacios, din Mexic, a obținut Premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut, pentru „Güeros”. Organizat începând cu anul 1951 Berlinala, cum mai este cunoscut de cinefili festivalul de film din capitala Germaniei, este unul dintre cele mai importante evenimente europene dedicate filmului.

Aproape 500.000 de participanți au fost prezenți la ediția din acest an, din care peste 8.400 profesioniști din industria filmului, peste 325.000 de bilete vândute, peste 3.700 de jurnaliști acreditați la eveniment, pentru a cărui organizare în acest an a fost alocat un buget de 21 de milioane de euro, potrivit berlinale.de. Ediția din acest an i-a adus un omagiu regizorului britanic Ken Loach, în vârstă de 77 de ani, care a primit un Urs de Aur onorific.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata