Filmele româneşti de succes cuceresc Olanda

Festivalului filmului european a început joi, 2 iunie, la De Balie Amsterdam, având în program difuzarea la 4 iunie a filmelor româneşti ”Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, de Cătălin Mitulescu (2006), şi ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu (2007).

Aceste proiecţii sunt organizate de ICR Bruxelles, reţeaua institutelor culturale europene Eunic Olanda, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene, al Biroului de informare al Parlamentului European din Olanda şi al Centrului de informare Europa Creativă.

În ziua de închidere a festivalului, actorul român Levente Molnár a prezentat lungmetrajul maghiar ”Son of Saul”, de László Nemes (2015), câştigătorul premiului Oscar 2016 pentru cel mai bun film într-o limbă straină, la cinematograful Lantaren Venster din Rotterdam. Proiecţia filmului ”Son of Saul” este realizată în colaborare cu Ambasada Ungariei la Haga.

ICR Bruxelles susţine prezenţa în festival a regizorului Cătălin Mitulescu şi a actorului Levente Molnár.
 
”Încă rememorăm moştenirea perioadei ceauşiste în diversele ei forme. Filmul este o tragicomedie cu nuanţe de absurd şi sublim care transmite emoţia acelor vremuri şi dă spectatorilor imaginea întipărită în sufletul a mii de tineri emigranţi români, în încercarea lor de a-şi găsi un rost departe de ţară. Filmul vorbeşte despre cei care au avut curajul să se opună dictaturii, dar şi despre cei care au tăcut şi au îndurat, pentru binele copiilor lor”, declară regizorul Cătălin Mitulescu.

”Son of Saul” este pur şi simplu un film necesar, iar şansa de a participa la acest proiect împreună cu oameni care ştiu, vor şi pot să realizeze ceva în domeniul cinematografiei este întotdeauna specială. Dacă am reuşit noi, actorii ceva, este să nu ruinăm visul regizorului, care a dedicat ani din viaţă acestui proiect”, declară Levente Molnar pentru ICR Bruxelles.

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei româneşti în spaţiul Benelux şi susţine prezenţa profesioniştilor români la manifestările cu dimensiune europeană.

Festivalul internaţional al filmului european, care se desfăşoară în perioada 2—5 iunie, este o manifestare care reuneşte peste 30 dintre cele mai apreciate pelicule europene în opt oraşe din Olanda.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata