Filmul „Closer to the moon” al lui Nae Caranfil – marele câştigător al Premiilor Gopo, cu nouă statuete

Filmul „Closer to the moon” în regia lui Nae Caranfil a fost marele câștigător al celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo din acest an, primind nouă statuete, printre care pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu.

Lista este completată de premiile pentru Cel mai bun montaj — Cătălin Cristuțiu, Larry Madaras, Roberto Silvi, Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură — Laura Ozier, Elena Tudor, Lucas Coulon, Maria Andreescu, Cel mai bun sunet — Florin Tăbăcaru, Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Cea mai bună imagine — Marius Panduru, Cea mai bună muzică originală — Laurent Couson și Cele mai bune costume — Doina Levintza.

„Am avut în această gală mai multe filme care sondează epoca comunistă, anii comunismului. Mă bucur că am fost alesul, pentru că eu cred că este o sursă extraordinară de inspirație, pentru că acest circ care s-a petrecut în această parte a lumii n-ar trebui să fie uitat și de obicei ne ciocnim de o prejudecată pe care o aud foarte des și care mă irită, și anume: ne-am săturat de atâtea filme cu comunism. Dar câte sunt, domnule? Au fost multe despre comunism, dar înainte de 1989. După 1989 sunt câteva și, până la urmă, poate că ar trebui în seara asta să le mulțumesc tovarășului Gheorghe Gheorghiu Dej și tovarășului Nicolae Ceaușescu pentru că mi-au oferit inspirația de care aveam atâta nevoie”, a spus Nae Caranfil, la primirea statuetei Gopo.

Filmul este o coproducție internațională România — Italia — Polonia — Franța și îi are în distribuție printre alții pe Vera Farmiga, Mark Strong, Harry Lloyd, Martin Hancock, Anton Lesser, Monica Bârlădeanu, Joe Armstrong.

„În 1959, un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naționale pune întreaga țară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autoritățile statului, cât și pentru orice om normal: ce poți să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic și economic ce limitează drastic utilitatea banilor? (…) Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează și azi asupra acestei povești adevărate, într-un film comic și tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuție internațională de prestigiu”, se arată în sinopsisul peliculei.

La categoria Cel mai bun film de lungmetraj au fost nominalizate, alături de „Closer to the moon” — regia Nae Caranfil, peliculele „Al doilea joc” în regia lui Corneliu Porumboiu și „Q.E.D.” — regia Andrei Gruzsniczki. Cei trei au fost și nominalizații la categoria Cel mai bun regizor.

„Closer to the moon”, în regia lui Nae Caranfil, a avut 12 nominalizări.

Filmul „Q.E.D.” în regia lui Andrei Gruzsniczki, care a stabilit un record în istoria premiilor Gopo cu 17 nominalizări din 20 de categorii, a câștigat cinci trofee: statuetele pentru Cel mai bun actor într-un rol principal — Florin Piersic Jr., Cea mai bună actriță într-un rol principal — Ofelia Popii, Cel mai bun actor într-un rol secundar — Virgil Ogășanu, Cea mai bună actriță într-un rol secundar — Alina Berzunțeanu și Cele mai bune decoruri — Cristian Niculescu.

„În România anului 1984, decizia unui matematician de a publica o lucrare într-o revistă a unei universități americane, fără să ceară permisiunea autorităților comuniste, va declanșa un lanț de evenimente care va schimba viețile celor din jurul său. Până la urmă, nu există decizii fără consecințe…”, potrivit sinopsisul peliculei.

Florin Piersic Jr. a obținut premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru partitura Alecu Voican din filmul „Q.E.D.”, acesta fiind primul premiu Gopo din carieră obținut la cea de-a doua nominalizare. Și pentru actrița Ofelia Popii, câștigătoare a premiului pentru cea mai bună actriță în rol principal, statueta Gopo primită luni seară este prima din carieră, ea aflându-se la cea dintâi nominalizare.

La categoria Cel mai bun film de debut (lungmetraj) câștigător a fost desemnat filmul „București, unde ești?” în regia lui Vlad Petri, în timp ce statueta pentru „Tânăra speranță” a fost câștigată de Alexandra Carastoian și Boroka Biro pentru imaginea filmului „Planșa”.

Filmul „Toto și surorile lui” în regia lui Alexandru Nanău a fost declarat Cel mai bun film documentar, în timp ce pelicula „O scurtă istorie — Astra film” în regia lui Carmen Lidia Vidu și produs de Fundația Astra Film Sibiu a primit statueta Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata