Firmele din România vor putea în scurt timp să obţină online certificatele privind datoriile la stat

Firmele din România vor putea obține online certificatele care atestă eventualele datorii la bugetul de stat sau la bugetul local, necesare în relația cu ANAF, cu finanțatorii și cu alți parteneri de afaceri, în baza unei ordonanțe de urgență adoptată, joi, de Guvern, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Jianu, într-o conferință de profil.

„Ieri (joi — n. r.) a trecut în ședința de guvern ordonanța de urgență prin care Ministerul Finanțelor a creat suportul legislativ pentru digitalizarea activității ANAF în raporturile cu contribuabilii, privați sau publici. La cererea ministerului pentru IMM, certificatele de datorii la bugetul de stat sau bugetul local, precum și alte înscrisuri pentru IMM-uri, vor fi eliberate online în foarte scurt timp. Acest proces de digitalizare îl consider extrem de important pentru că debirocratizarea și eficiența măsurilor sunt foarte importante. Prin digitalizare se poate face acest lucru”, a explicat ministrul delegat pentru IMM-uri.

Astfel, firmele vor fi scutite de „drumuri nesfârșite” pentru a obține aceste certificate de datorii de la bugetul de stat sau de la cel local, necesare atât în relația cu ANAF, cât și în relația cu finanțatorii și partenerii de afaceri.

Pe de altă pare, ministrul delegat pentru IMM-uri și Mediul de Afaceri s-a arătat îngrijorat de numărul ridicat de firme care continuă să se desființeze.

„În primele două trimestre, numărul de agenți economici a crescut cu 12.152, adică numărul firmelor care s-au înființat a fost mai mare decât numărul radierilor. S-au înscris un număr de 48.200 de firme și s-au radiat 36.000 de firme. Este bine că avem un spor pozitiv în rândul IMM-urilor. Mă îngrijorează însă și numărul mare de radieri și de închideri de firme, care a rămas constant în ultima perioadă. Am cerut colegilor mei să facem o cercetare în rândul celor care au închis firmele, să vedem care sunt problemele, să încercăm să răspundem prin politici acestor probleme”, a precizat Jianu.

El a reamintit faptul că există programe guvernamentale care sprijină înființarea de noi firme, cel mai de succes fiind programul SRL-D, prin care, în ultimii trei ani, au fost înființate 14.000 de noi firme și 26.000 de noi locuri de muncă. Programul a avut un buget de 15 milioane de euro, pe care ministrul de resort speră să îl suplimenteze cu fonduri europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata