Firmele vor trebui să treacă la case de marcat cu jurnal electronic, într-un an şi jumătate

Firmele din România vor trebui să înlocuiască, într-un an și jumătate, casele de marcat fiscale cu role de hârtie cu case de marcat cu jurnal electronic, a anunțat miercuri, 3 decembrie, la Palatul Victoria, ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Inițiativa face parte dintr-un set de măsuri de reducere a evaziunii fiscale pe care îl va promova Ministerul Finanțelor Publice /MFP/, alături de introducerea unei loterii fiscale și de schimbul automat de informații între Agenția Națională de Administrare Fiscală /ANAF/ și bănci.

România este singura țară din Europa care încă mai utilizează case de marcat cu role de hârtie, în timp ce casele de marcat cu jurnal electronic pot fi conectate la un server central, iar MFP poate urmări tranzacțiile și poate combate evaziunea pe TVA, a arătat ministrul Finanțelor.

În plus, a adăugat Petrescu, măsura va duce la reducerea costurilor pe care le au companiile cu depozitarea rolelor de hârtie, care trebuie păstrate un număr de ani, costurile fiind de 150 de euro pe an, pe casă de marcat.

Măsura va fi implementată pe un orizont de timp de un an și jumătate, firmele mari urmând să adopte casele de marcat cu jurnal electronic într-o perioadă de timp mai scurtă, în timp ce IMM-urile vor avea mai mult timp la dispoziție.

O altă măsură din pachetul de măsuri antievaziune este introducerea unei loterii fiscale, așa cum s-a întâmplat în state precum Slovacia, Malta sau Portugalia, în timp ce în Polonia este în curs de implementare.

Petrescu a explicat că va fi o loterie online, în fiecare lună, iar participanții vor putea înscrie online detalii de pe bonul fiscal.

O a treia măsură avută în vedere de MFP este schimbul automat de informații între ANAF și bănci, lunar, pe rulaje și tranzacții, scopul fiind reducerea marii evaziuni fiscale.

Această măsură, a arătat oficialul MFP, este parte a unui proiect mai larg, început în urmă cu câteva luni, când România a semnat la Berlin un acord de schimb de informații fiscale cu alte 52 de state, prin intermediul unei baze de date comune, care va funcționa începând cu anul 2017.

Introducerea loteriei fiscale și a caselor de marcat conectate online cu administrația fiscală se numără și printre recomandările unui studiu realizat de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers /PWC/ și Mastercard, prezentat miercuri la Palatul Victoria.

O altă recomandare prevăzută în studiul PwC este limitarea plăților și încasărilor cash. MFP a promovat un proiect de plafonare a plăților cash, care a fost adoptat de Senat și urmează să fie discutat de Camera Deputaților.

Potrivit lui Bogdan Belciu, partener la PwC, economia gri în România este estimată la aproape 29% din PIB, mult peste media europeană de 19%. De asemenea, ponderea numerarului în circulație este de 60% din PIB în România, de șase ori mai mare decât în țările din zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata