Fitch ameninţă Grecia cu retrogradarea în lipsa progreselor în discuţiile cu troika

Ratingul Greciei ar putea fi coborât dacă discuțiile cu creditorii internaționali nu vor înregistra progrese până la următoarea revizuire din luna mai, a declarat, joi, unul din directorii agenției de evaluare Fitch Ratings, transmite Reuters.

Fitch este ultima din cele trei mari agenții de rating, după Standard and Poor’s și Moody’s, care trimite un avertisment noului guvern grec, compus în principal din adversari ai măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditorii internaționali.

‘Dacă până la următoarea noastră revizuire din 15 mai nu vor exista progrese în aceste discuții sau dacă se va părea că vor eșua, desigur acest lucru va constitui un motiv de retrogradare’, a declarat Douglas Renwick, responsabil pentru ratingurile statelor din Europa Occidentală la Fitch. ‘În sens invers, dacă se va ajunge la un acord cu mai multă finanțare și mai mult sprijin, atunci va fi loc pentru o confirmare de rating’, a adăugat Renwick.

La începutul acestei luni, Fitch a revizuit perspectiva pentru ratingul ‘B’ atribuit Greciei de la ‘stabilă’ la ‘negativă’.

De asemenea, Fitch a precizat că urmărește cu atenție băncile grecești, care se confruntă în prezent cu retrageri de depozite și o creștere a costurilor cu împrumuturile pe fondul incertitudinii politice. Toate cele patru mari bănci grecești, Alphabank, Piraeus Bank, National Bank of Greece și Eurobank Ergasias, au un rating ‘B minus’ din partea Fitch, cu o treaptă sub ratingul de țară.

‘În cazul în care o perioadă prelungită de incertitudine politică va pune presiune semnificativă asupra mediului operațional sau asupra profilului financiar al băncilor, atunci acestea ar putea avea implicații negative pentru ratingul băncilor’, a declarat Josep Colomer, director pentru instituții financiare la Fitch.

Cu toate acestea, agenția de evaluare a subliniat că orice evoluții negative din Grecia nu ar trebui să afecteze alte state din zona euro, cum s-a întâmplat în trecut, chiar și în situația în care ruperea negocierilor ar putea duce la o ieșire a Greciei din zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata