Florentina Teacă, colecţionara de chipuri

5

Profesoara Florentina Teacă din Covasna colecționează chipuri. Chipuri ale unor oameni care au trăit demult în această parte a lumii și care au ținut vie comunitatea de români.

Căutând în arhive de familie, ea a salvat de la dispariție și uitare câteva zeci de fotografii îngălbenite de timp, pe care le-a publicat în două albume, pentru a arăta și altora cine au fost și cum au fost oamenii de aici.

Multe fotografii le-a adunat cu ajutorul elevilor, care, scotocind printre lucrurile bunicilor, au scos la lumină imagini inedite cu oameni simpli ai locului, dar și cu diverse personalități originare din Covasna -Voinești.

Sunt mii de chipuri, doamne elegante în rochii lungi, domni cu posturi impozante și mustăți răsucite, băieței îmbrăcați ‘mariner’ sau tunși chilug și puși la ‘patru ace’, în sacou, pantaloni scurți și ghetuțe, fete înveșmântate în costume populare, flăcăi călare, ciobani și alaiuri de nunți.

Pe spatele unei fotografii îngălbenite de timp, cu patru bărbați înrolați în armată, cineva a notat caligrafic ‘Amintire din ziua plecării. 8.V.1942’, în alta, un domn cu pardesiul pe umeri, pozează alături de șase copii în fața unei case cu coloane, pe frontispiciul căreia scrie cu litere inegale: ‘Alex Bunghez-Prăvălie de coloniale’.

O altă fotografie, făcută în curtea ‘Grădiniței de copii din Voinești’, e datată 30.X.1933, iar alta, făcută cine știe când, amintește de Grădina ‘La Moș Manole’, unde probabil că se serveau ‘mâncăruri calde și reci și beuturi speciale’, așa cum scrie în reclama din spatele clienților.

Sunt multe imagini cu valoare istorică, precum cea în care un fotograf anonim l-a imortalizat la ieșirea din Senat pe episcopul Justinian Teculescu, originar din Covasna, împreună cu mareșalul Averescu, patriarhul Miron Cristea, poetul Octavian Goga și mitropolitul Visarion Puiu.

„E o fotografie din arhiva personală a nepotului episcopului, domnul Șerban Teculescu, care trăiește în Franța’, explică profesoara Florentina Teacă, cea care a scos recent de sub tipar, la Editura Magic Print, al doilea album de fotografii de epocă, intitulat ‘Chipuri de demult din inima României’.

‘După primul volum ‘Covasna, Voinești: Istorie și cultură românească în imagini’, apărut anul trecut la Editura Eurocarpatica, multă lume și-a dat seama că am acasă fotografii vechi și am început să primesc sute de poze, pe care le-am grupat în funcție de familiile de proveniență și așa a apărut acest al doilea volum. A fost mult mai ușor, pentru că lumea știa deja ce o să fac cu ele, oamenilor le-a plăcut primul volum și și-au dorit ca și strămoșii lor să apară în album(…) Pe coperta primului volum o să vedeți o fotografie cu bunicii mei în ziua nunții, iar în al doilea am publicat o poză de grup primită de la un copil în care apare și o fetiță îmbrăcată în costum popular, care ține cu mâna un steag. Acea fetiță e bunica mea. N-am știut de existența acestei fotografii, e o bucurie imensă să primești poze cu familia ta’, a declarat Florentina Teacă.

Ea a mărturist că, prin aceste publicații, a dorit să aducă un omagiu oamenilor care au trăit pe aceste meleaguri, care ‘au ținut vie această comunitate de români’, dar și să salveze de la dispariție și uitare aceste fotografii.

‘Întotdeauna am considerat fotografiile un fel de vehicule de memorie. Ele surprind o secundă pentru eternitate (…) Fotografiile de familie adunate în acest album redau, aidoma unei oglinzi, vremuri, oameni din Voineștii Covasnei de odinioară, așa cum erau (…) Uneori aceste imagini nasc lacrimi, alteori stârnesc zâmbete sau chiar hohote de râs, dar important e că trezesc emoții. După cum spune o veche zicală, o fotografie face cât o mie de cuvinte. Aceste fotografii de familie vorbesc. Vorbesc despre strămoșii noștri, despre bucuriile și necazurile familiilor de voineșteni, despre momente importante ale comunității, despre oameni frumoși și demni.

Vorbesc despre oameni care și-au servit țara ca militari, și-au crescut copiii în dragoste față de valorile tradiționale românești, despre păstori care au străbătut munții cu turmele lor. Vorbesc despre oameni datorită cărora suntem astăzi ceea ce suntem (…) De-a lungul timpului am adunat aceste poze cu credința că nu există scuză să nu fie văzute, publicate, popularizate. Desigur, în această ecuație eu sunt doar o unealtă. Cei care mi-au pus în palmă amintirile lor sunt de lăudat mai mult. Cu emoție, cu bucurie am primit aceste poze și tot așa cum mi-au fost date, tot așa vi le dăruiesc și eu’, a mai spus Florentina Teacă.

Fotografiile s-au păstrat, dar timpul, în implacabila lui veșnicie, a șters din memoria colectivă numele multor muritori, de aceea puține imagini sunt însoțite și de explicații. Florentina Teacă vrea să acopere acest gol și încearcă să stabilească identitatea personajelor cu ajutorul bătrânilor aflați încă în viață sau al celor mai tineri care pot completa istoria locului cu numele persoanelor pe care le recunosc.

Mai mult decât atât, își dorește să reconstituie poveștile de viață ale oamenilor care au trăit în această comunitate, să le scrie și să le transmită generațiilor viitoare.

Voineștenii prin definiție simt românește (…) Uitați-vă la costumele populare, mai ales ale bărbaților, peste ani, sunt aceleași costume în toate pozele. Tot cercetând am găsit pe internet fotografii ale mocanilor din Dobrogea, care au exact aceleași costume. Sunt sigură că sunt mocani plecați din zona noastră și care au ajuns cu oile în transhumanță în Dobrogea. Lucrăm acum la o monografie a Covasnei, în care vrem să demonstrăm că oameni, păstori plecați de aici au întemeiat sate în sudul țării’, a adăugat Florentina Teacă.

Fotografiile adunate și publicate de tânăra profesoară din Covasna, care au răscolit amintiri și au trezit înduioșătoare nostalgii, au în mod incontestabil o valoare documentară, vorbind despre vremuri și oameni care au fost, dar în același timp, au reușit să angreneze comunitatea locală într-un proiect ce nu se sfârșește aici. Vor mai fi multe pagini de istorie în imagini sepia, alb-negru și, de ce nu, color. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata