Florin Zamfirescu, actorie şi magie – documentar

Actor, pedagog şi regizor, Florin Zamfirescu este omul de teatru desăvârşit, cu o capacitate deosebită de a ieşi din propria piele, pentru a deveni personajul întrupat.  

Face parte din clasa selectă a marilor actori la care vocea, mimica şi mişcarea devin o simfonie armonioasă, încărcată de sevă şi nuanţe. Pentru memorabilul interpret al Marchizului de Sade, meseria de actor înseamnă introspecţie, cunoaştere de sine, înţelegerea tipologiilor şi a firii umane. Astfel se poate înţelege bogăţia şi varietatea rolurilor jucate cu pasiune şi convingere de Florin Zamfirescu, de la cel al profesorului Emanuel Raat din ”Îngerul albastru” până la cel al lui Pericle din piesa omonimă, sau de la Arlechino din ”Mincinosul” până la Gavrilescu din ”La ţigănci”.

Florin Zamfirescu s-a născut la 12 aprilie 1949, în oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea. ”Mama e pasionată de teatru. În satul ei, Șerbăneşti, de la poalele Coziei, există un cerc de amatori, condus de un grec, Porfire. Mama mă învăţa zeci de versuri şi eu mai de voie mai de nevoie mă produceam în public. Am prins gustul poeziei şi nu m-a mai părăsit” îşi aminteşte, într-un interviu maestrul. Impulsionat, pe de altă parte, şi de tatăl său, învăţător în Călimanesti, actorul a obţinut prima diplomă de recitare la numai 6 ani, iar la 16, era premiat pentru interpretarea „Legendei Meşterului Manole”.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, Facultatea Arta Actorului, clasa profesorului Constantin Moruzan (1971). A intrat pe primul loc şi a absolvit Facultatea ca şef de promoţie.

Activitatea scenică şi-a început-o la Teatrul de Stat din Târgu Mureş (1971-1973) în „Săptămâna Patimilor” de Paul Anghel. Ulterior, s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat pe scena Teatrului ”Giuleşti” (1973-1990) şi a Teatrului ”Odeon” (1990-1996). Palmaresul său actoricesc numără peste 35 de roluri principale, pe diferite scene, inclusiv pe cea a Teatrului Naţional din Bucureşti sau a Teatrului ”L.S. Bulandra”. Iată câteva dintre ele: Marchizul de Sade în piesa omonimă, Dr. Igor în ”Veronica se hotărăşte să moară”, Profesorul Emanuel Raat în ”Îngerul albastru” sau Rică Venturiano în ”O noapte furtunoasă”. De asemenea, a realizat 17 montări regizorale.

A fost director artistic la Teatrul ”Odeon” (1991-1994). În 1996, a devenit profesor de arta actoriei la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (Artă Teatrală), iar în perioada 2000-2008, a condus-o în calitate de rector.

Recunoscând cu sinceritate că, iniţial, nici nu s-a gândit că ar putea deveni cadru didactic, Florin Zamfirescu afirmă că ”profesoratul e o chemare, nu doar o tradiţie şi o catedră. Sunt actor, dar am devenit şi dascăl de viitori actori şi, datorită lor — regizor, chiar scenograf când e cazul, mă rog, om complet de teatru. Mă pasionează munca asta şi stau în Institut toată ziua”.

Viitorul teatrului românesc este, conform profesorului Zamfirescu, pe mâini bune, căci foarte mulţi din studenţii săi ”sunt foarte talentaţi, cu toţii sunt îndrăzneţi, ştiu bine ce vor şi ţin să se afirme cât mai repede”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata