FMI atrage atenţia asupra pericolului unei noi bule pe piaţa imobiliară

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat miercuri noi date care arată că în multe țări prețurile caselor sunt mult peste mediile istorice iar accelerarea ritmului de creștere a prețului caselor a devenit una din principalele amenințări la adresa stabilității economice, transmite Financial Times.

Pentru a se asigura că ciclurile de genul boom-to-bust sunt identificate și evitate înainte de declanșarea unei noi crize financiare, Fondul Monetar Internațional a început să publice analize ale piețelor imobiliare din întreaga lume. În acest sens, FMI a lansat un nou website intitulat Global Housing Watch care va realiza comparații între prețul mediu al caselor în diferite țări, precum și între prețul caselor și venituri și chirii.

‘Prețurile caselor rămân mult peste mediile istorice pentru majoritatea țărilor în relație cu venituri și chirii’, a declarat adjunctul directorului general al FMI, Min Zhu. ‘Acest lucru este valabil de exemplu în Australia, Belgia, Canada, Norvegia și Suedia’, a adăugat Zhu.

În urma recesiunii mondiale, băncile centrale din întreaga lume au coborât dobânzile la nivel record, astfel că prețul caselor a atins un nivel care, potrivit FMI, reprezintă un pericol pentru economiile din întreaga lume, inclusiv Hong Kong și Israel. De exemplu, în Canada prețul caselor este cu 33% peste media istorică în raport cu veniturile și cu 87% peste medie în relație cu chiriile. În Marea Britanie cifra este cu 27% peste medie în raport cu veniturile și cu 38% peste medie în raport cu chiriile.

Noul global house price index realizat de FMI arată că, la nivel mondial, prețurile au crescut cu 3,1% comparativ cu anul trecut. Cea mai rapidă creștere se înregistrează pe piețele emergente, unde prețul caselor a urcat cu 10% în Filipine, cu 9% în China și cu 7% în Brazilia.

‘În unele cazuri, prețul caselor își revine de pe urma corecției suferite în timpul recesiunii. În alte cazuri însă, prețul caselor continuă pe o tendință crescătoare care nu a suferit decât o ușoară moderare în timpul recesiunii’, a avertizat Min Zhu.

Potrivit analizei FMI, cea mai ieftină piață imobiliară din lume este Japonia, unde prețul caselor este cu 41% sub media istorică în raport cu veniturile și cu 38% sub medie în raport cu chiriile. Germania și Estonia sunt și ele considerate piețe ieftine, prețurile în ambele state fiind cu peste 10% sub media istorică în raport cu veniturile și chiriile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata