FMI: O Scoţie independentă ar avea un impact negativ asupra pieţelor financiare

O eventuală victorie a partizanilor independenței Scoției ar putea declanșa, pe termen scurt, reacții negative pe piețele financiare din cauza incertitudinii cu privire la direcția viitoare a politicilor economice, a apreciat joi Fondul Monetar Internațional, transmite AFP.

Scoția urmează să se pronunțe la 18 septembrie în legătură cu independența sa față de Marea Britanie, în cadrul unui referendum istoric.

‘Principalul efect imediat este posibil să fie incertitudinea cu privire la tranziția spre un cadru monetar, financiar și fiscal nou și posibil diferit în Scoția’, a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Bill Murray, într-o conferință de presă. ‘Efectele pe termen lung vor depinde de deciziile luate în timpul tranziției’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit unui sondaj de opinie pentru Daily Record, 53% dintre scoțienii care vor vota la 18 septembrie au afirmat că sunt împotriva independenței, în timp ce 47% s-au pronunțat în favoarea desprinderii de Regatul Unit.

Creșterea în sondaje a partizanilor independenței Scoției a provocat îngrijorări în City-ul londonez, lira sterlină depreciindu-se în ultimele zile ca urmare a posibilității ieșirii capitalurilor în afara Marii Britanii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata